Er zijn bij ons meer dan 360 vrijwilligers actief. Zonder hen zouden veel activiteiten voor cliënten ondenkbaar zijn. Hun inzet is onmisbaar. Nieuwe vrijwilligers zijn altijd van harte welkom!

Waarom zou u vrijwilliger worden?

 • omdat u iets wilt betekenen voor een ander
 • omdat u nieuwe contacten en ervaringen op wilt doen
 • omdat u uw talenten wilt gebruiken

Wat uw motivatie ook is, door bij ons vrijwilligerswerk te doen voegt u iets waardevols toe aan het dagelijkse leven van onze cliënten.

Wat moet u in huis hebben?

Vrijwilligerswerk is bij ons best uitdagend en soms pittig. U heeft er geen speciale opleiding of ervaring voor nodig. Wel trouw, inzet en interesse in mensen. En een werkend e-mailadres.
Het is belangrijk, dat u zelf in een stabiele fase van uw leven zit. Persoonlijke problemen kunnen het vrijwilligerswerk in de ggz flink in de weg zitten. In dat geval is vrijwilligerswerk bij onze instelling geen passende match. Wij gaan uit van een minimumleeftijd van 23 jaar.

Hoeveel tijd kost het?

In de vacatures kunt u lezen hoeveel tijd het kost. Dit kan sterk uiteenlopen. U bepaalt zelf hoeveel tijd u aan vrijwilligerswerk wilt besteden. Wel proberen we zoveel mogelijk te vermijden dat cliënten met telkens andere personen te maken hebben. Afhankelijk van de vacature / cliënt(en) vragen wij aan vrijwilligers om zich voor een afgesproken periode te verbinden aan het gekozen werk. Met name bij een Maatjescontact is regelmaat heel belangrijk.

Wat bieden wij u als (geregistreerde) vrijwilliger?

 • een vaste contactpersoon die u waar nodig ondersteunt
 • een Nieuwsbrief Vrijwilligerswerk (een paar keer per jaar)
 • een (beperkte) reiskostenvergoeding
  het aantal kilometers wordt bepaald aan de hand van de ANWB routeplanner
 • een jaarlijkse vrijwilligersdag of –avond
 • een eindejaarsattentie
 • tijdens de uitvoering van vrijwilligersactiviteiten bent u verzekerd
 • daar waar noodzakelijk deskundigheidsbevordering

Wanneer niet?

Ons vrijwilligerswerk is niet geschikt als of bedoeld voor:

 • stageplaats; zoekt u een stageplaats? Dan kunt u hier meer lezen.
 • reïntegratietraject

Vrijwilligerswerk is meer dan een hobby, het is niet geheel vrijblijvend. Het draait om de cliënten. Zij rekenen op de aanwezigheid van ‘hun’ vrijwilligers. Het is daarom belangrijk dat u zelf stabiel in het leven staat.

Bekijk het vacatureoverzicht regio Eemland
Bekijk het vacatureoverzicht regio Veluwe en Veluwe Vallei

Wilt u vrijwilliger bij ons worden? Laat het ons weten via het aanmeldformulier.

Misschien ziet u een vacature die u aanspreekt? Vul het aanmeldformulier in en klik op verstuur. Zit er geen geschikte vacature voor u bij? Maar wilt u toch graag vrijwilliger worden? Ook dan kunt u het aanmeldformulier invullen. Nadat ontvangst van het formulier door de coördinator vrijwilligerswerk nodigen wij u uit voor een gesprek. Blijkt u een geschikte kandidaat te zijn? Dan volgt een tweede gesprek met u toekomstige contactpersoon op de desbetreffende afdeling. Daarna leggen we de gemaakte afspraken op papier vast en kunt u aan de slag.
Na een afgesproken proefperiode bekijken alle betrokkenen of het aan de wederzijdse verwachtingen voldoet. Of er aanpassingen nodig zijn. Of dat het wellicht beter is om de samenwerking te beëindigen.

Overeenkomst
Voor alle vrijwilligers maken we een overeenkomst. In deze overeenkomst staan een aantal afspraken over bijvoorbeeld gedragsregels, geheimhouding, wederzijdse rechten en plichten, verzekering, etc.

Sommige bedrijven of organisaties willen graag op een of andere manier een bijdrage leveren aan de (lokale) samenleving. Voor specifieke groepen of maatschappelijke doelen. Dit noemen we ‘maatschappelijke inzet’.

Maatschappelijke inzet kan uw bedrijf veel opleveren. In de eerste plaats biedt u uw medewerkers de gelegenheid om een verfrissend kijkje te nemen in een heel andere keuken. Daarnaast blijkt dat deelname aan deze projecten de motivatie, horizonverbreding en bedrijfstrots van uw medewerkers vergroot. Maatschappelijke inzet versterkt het ‘wij-gevoel’ onder medewerkers. Ook werkt u aan een positief imago van uw bedrijf en vergroot u uw externe netwerk. Bedrijven die zich hiermee bezighouden dragen een steentje bij aan het ontwikkelen en in stand houden van een leefbare samenleving!

Ervaringen
De afgelopen jaren beleefden verschillende van onze cliënten veel plezier aan de door diverse bedrijven of organisaties aangeboden activiteiten . Een aantal projecten:

2024

2023

2022

2021

2020

Meer weten?
Lees de folder Maatschappelijk betrokken ondernemen

Aanmelden
Neem contact op met de coördinator vrijwilligerswerk, Claudia Barneveld via vrijwilligerswerk.zon&schild@ggzcentraal.nl of 033 4609867

Elk jaar brengen de ‘buren’ van Zon & Schild een verrassing voor patiënten die verblijven op Zon & Schild. Dit keer kwamen ze al marcherend de patiënten van Eikenstaete verrassen.

De leerlingen van het reformatorische MBO maakten er deze kerst een heuse militaire operatie van. Op Eikenstaete kregen de patiënten een presentje: een mini-kerststol en een kaart. Een mooie verrassing tijdens deze feestdagen, waarvoor veel dank!

Een ware kerstverrassing voor bewoners van Beukenhorst en Eikenstaete: ruim honderd kerstkaarten gemaakt door Amersfoortse kinderen werden uitgedeeld.

De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan mooie getekende kerstkaarten, bestemd voor bewoners van Beukenhorst en Eikenstaete.
De jonge kunstenaars waren in de leeftijd 4 tot 12 jaar. Deze kinderen zijn verbonden aan de stichting Kinderopvang Amersfoort (SKA).
Het leverde meer dan 100 prachtige, kleurrijke kerstkaarten op met afbeeldingen van kerstbomen, kerstmannen en rendieren.

‘Niemand mag met de kerstdagen alleen zijn’, was een van de ontroerende teksten die op een kaart geschreven stond.
Wat fijn, dat er ook vanuit de kant van nog jonge kinderen belangstelling is voor en medeleven met de bewoners van Zon & Schild.

Er zijn diverse projecten van en voor vrijwilligers.

Doe een wens
Cliënten, patiënten en bewoners die langdurig op Veldwijk verblijven nodigen we uit hun wens in een speciale wensboom te hangen. Samen met de mensen die hun talent willen inzetten, spant de werkgroep ‘Zorgen voor kansen’ zich in om zoveel mogelijk wensen te vervullen.

Meer weten?
Of wilt u meedoen? Stuur dan een mail naar Jeanette Hendriksen.

Maatjesproject – regio Amersfoort
Het Maatjesproject heeft als doel steun en afleiding te bieden aan cliënten die door hun omstandigheden weinig steun meer hebben, eenzaam zijn en weinig plezierige activiteiten ondernemen. Hierdoor lopen ze een grotere kans, dat allerlei psychische klachten verergeren. Bekijk hier het filmpje van Eric en Arnold.

Vrijwilligers met hun huisdier gezocht voor het project Dierbare Aandacht (start najaar 2021)
Op de afdeling Eikenstaete verblijven oudere cliënten met ernstige psychiatrische aandoeningen. Veel cliënten hebben weinig een eigen sociaal netwerk. Angst en eenzaamheid liggen op de loer. Daarom zijn wij een project gestart waarbij wij onze oudere patiënten regelmatig in contact brengen met huisdieren. Ons doel is om – voor tenminste een periode van twee jaar – onze cliënten wekelijks contact te laten hebben met een hond of kat.

Huisdieren geven onvoorwaardelijke liefde. Verantwoord contact met een huisdier heeft een activerend en vaak zelfs therapeutisch effect. Contact met dieren doet de meeste mensen goed. Dit blijkt uit onderzoek. Stichting ZorgDier Nederland gaat ons hiermee helpen. De stichting is een onafhankelijke kennis- en projectorganisatie die vrijwilligers met hun eigen huisdier werft. Zij werven samen met ons de vrijwilligers en verzorgen ook de opleiding van zowel de vrijwilliger als het huisdier. De bedoeling is dat de vrijwilligers langs gaan bij patiënten op de afdeling, een groepsactiviteit verzorgen, of samen gaan wandelen op de mooie locatie Zon & Schild. Dit zorgt voor gezelligheid, ontspanning en is bovendien gezond.

Heeft u interesse om als vrijwilliger in dit project aan de slag te gaan?
Dan kunt u zich opgeven via de site van Stichting Zorgdier.
Wilt u eerst meer informatie? Bel dan naar: 06 – 10592212

Vrijwilligerswerk Eemland

Claudia Barneveld
coördinator vrijwilligerswerk / maatschappelijke inzet
c.barneveld@ggzcentraal.nl
Telefoon: 06-10728459
Werkdagen: maandag t/m donderdag
van 8.30-16.30 uur

Vrijwilligerswerk Veluwe & Veluwe Vallei
Erica Wismeijer
coördinator vrijwilligerswerk
Telefoon: 06-10863550
Werkdagen: dinsdag t/m vrijdag
van 8.30-13.30 uur

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer