Omgaan met iemand met psychische problemen kan moeilijk zijn. Als u hier voor het eerst mee te maken krijgt, kunt u veel vragen hebben, u zorgen maken en u machteloos of onzeker voelen. Maar ook als u al jaren omgaat met iemand met psychische problemen kan het nog moeilijk zijn.
Het is niet eenvoudig om er achter te komen wat de beste manier is om ermee om te gaan. Bovendien hebben mensen die langdurig ziek zijn soms steeds minder sociale contacten. Uiteindelijk blijft u dan als directe naaste over. Dat kan voor u een grote belasting zijn.
Voorkom overbelasting
Naasten van mensen met psychische problemen hebben een grotere kans dat ze overbelast raken en daardoor zelf psychische klachten krijgen. Die kans neemt af door goede voorlichting. Het kan helpen om meer kennis te hebben over de psychiatrische stoornis. Ook kunt u vaardigheden aanleren die het gemakkelijker maken met de situatie om te gaan. U kunt hiervoor een cursus of training volgen. Bij zulke cursussen is vaak ook aandacht voor het uitwisselen van ervaringen en tips tussen lotgenoten.
Bij ons kunt u als naaste voor informatie en ondersteuning terecht bij:
- de hulpverleners van uw naaste
- de maatschappelijk werker van uw naaste
- de familieraad
- de familievertrouwenspersoon
Maar u kunt ook op andere plekken ondersteuning vinden.
Daarnaast is het belangrijk te weten dat u als naaste, d.w.z. als u degene bent die een mantelzorgfunctie bekleedt voor de cliënt, een klacht kunt indienen als de klacht betrekking heeft op bejegening.
Steunpunt voor mantelzorgers
MantelzorgNL, de landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg, komt op voor iedereen die zorgt voor een ander. Als familielid, buur, vriend of ‘gewoon’ uit solidariteit. Als mantelzorger of zorgvrijwilliger. Op de website Mantelzorg.nl vindt u de contactgegevens van een steunpunt bij u in de buurt, telefoon 0900 2020469.
Naasten in kracht
Bekijk ook eens de website www.naasteninkracht.nl. Dit is een website voor naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid (partners, kinderen, ouders, broers, zussen en goede vrienden). Via deze website krijgt u informatie, tips, inspiratie en steun. Vooral van elkaar. Naasten in kracht is een initiatief van samenwerkende cliëntenorganisaties waarbij Stichting Zelfbeschadiging betrokken is.
DiSK
Disk staat voor Digitale Sociale Kaart en is de wegwijzer naar hulp bij inkomen, werk, wonen, welzijn en zorg in uw gemeente of regio.
DiSK helpt de burger en professional bij het vinden van de juiste voorziening en is het instrument voor een goede uitvoering van de WMO en de Participatiewet.
Mind-atlas
De Mind-Atlas is een website waarop patiënten- en familieorganisaties te vinden zijn. Het gaat om zowel landelijke als regionale organisaties die met de ggz te maken hebben. Denk aan belangenorganisaties, medezeggenschapsorganen, zelfregie- en herstelcentra, lotgenotenorganisaties enzovoort.
GGz Centraal werkt actief mee aan de ontwikkeling van de Mind-Atlas. Mist u iets op de kaart of wilt u meer weten? Neem contact op met Susanne Schuur.
De link naar de Mind-Atlas kunt u vinden door op de afbeelding te klikken.