Heb je in je familie of vriendenkring je te maken met een dierbare met psychische problemen? Of  voel je je nauw betrokken bij de zorg voor je familielid of naaste met een psychisch probleem? Mogelijk kunnen wij dan ook wat voor jou betekenen.

Psychiatrische problemen hebben vaak een ingrijpende invloed op het leven van cliënten. Maar ook op mensen die dichtbij de cliënt staan. Wij kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt als:

  • wat houden deze problemen in?
  • wat zijn de behandelmogelijkheden?
  • hoe gaat dit verder?
  • wat kan ik wel of juist beter níet doen?
  • ho ziet anderhalve meter zorg eruit?

Wij vinden het belangrijk om familie of naasten zoveel mogelijk bij de behandeling te betrekken. Het maakt dan niet uit of je de partner, een gewone vriend(in) of een familielid bent.

Wil je weten waarom je betrokkenheid bij de behandeling van belang kan zijn? Lees meer

Er is veel bekend over verschillende psychische aandoeningen waar mensen last van kunnen hebben.
Er bestaan landelijke websites die goede informatie hierover kunnen geven. Daarom verwijzen wij je graag naar:

Een familieraad zet zich in voor de gezamenlijke belangen van familieleden en naasten van onze cliënten.
Wij hebben binnen onze organisatie vier familieraden; voor elke regio één.
Meer informatie hierover vind je op onze pagina van de familieraad.

Het is best ingrijpend als je als familie of naaste te maken krijgt met een dierbare die psychiatrische problemen heeft. Dat kan veel vragen oproepen. Vragen bijvoorbeeld over de behandeling. Of over zaken waar jij zelf tegenaan loopt. Het kan ook zijn dat de behandelaar jouw vragen niet naar tevredenheid beantwoordt. Of dat je verschilt van mening over de aanpak van de problematiek van jouw naaste.
Voor dat soort vragen of opmerkingen kun je terecht bij de familievertrouwenspersoon.

Onze geestelijk verzorgers begeleiden en ondersteunen cliënten die daar behoefte aan hebben op het gebied van geloofszaken, zingeving en levensbeschouwing. Cliënten kunnen vragen hebben als: ‘Wat vind ik nog belangrijk in mijn leven?’ ‘Hoe moet het nu verder?’ ‘Hoe kan ik dit leven met mijn psychische problemen opnieuw vorm geven?’, etc.

Familie en naasten kunnen dit soort vragen natuurlijk ook hebben. Ook jij kunt dan terecht bij onze geestelijk verzorgers.
Heb jij behoefte aan contact? Voel je vrij om ons te benaderen. Lees meer over geestelijke verzorging.