Ons rTMS-team van het neurostimulatie centrum van ouderenpsychiatrie in Ermelo is gecertificeerd en landelijk erkend door de stichting hersenstimulatie.

Na een eerste jaar van vele en succesvolle rTMS behandelingen zijn onze vijf rTMS ‘technicians’ – Jan Petersen, Joanina van Olst, Klaas van Urk, Diane Bos en Barbara van de Meeberg – landelijk geregistreerd als erkend behandelaar. Onze psychiater, Jeroen Hollestelle, als landelijk erkend rTMS professional.

Wat is rTMS?

rTMS is een behandeling waarbij een reeks magnetische pulsen worden toegediend aan bepaalde delen van de hersenen. Dit gebeurt door een elektromagnetische spoel die op het hoofd wordt geplaatst. De pulsen kunnen de hersenen meer of minder actief maken. Na een aantal sessies kan dat de communicatie tussen bepaalde hersengebieden verbeteren. De cliënt die rTMS krijgt zit tijdens de behandeling in een stoel met een hoofdsteun. Hij of zij merkt tijdens de behandeling niets van het effect van rTMS op de hersenen. Wel voelen de pulsen aan als tikjes tegen het hoofd.

rTMS wordt ingezet als behandeling bij onder andere depressie en soms ook bij een dwangstoornis. De inzet bij diverse andere stoornissen wordt onderzocht. Het is een veilige behandeling wanneer een bevoegde behandelaar deze uitvoert. In vergelijking tot andere behandelingen zoals medicatie geeft rTMS relatief weinig bijwerkingen.

Luister naar de podcast over RTMS-behandelingen

Om zelf te ervaren hoe het is en patiënten goed te kunnen helpen, testte het team de apparatuur uitgebreid op elkaar. Klinkt spannend, en dat was het aanvankelijk ook. Maar de behandeling is veilig én leidt tot hele goede resultaten in de remissie.

Meer weten over RTMS, hoe het nu precies werkt en wanneer het cliënten kan helpen? Luister dan naar de podcast hieronder.

Of luister naar de podcast op Spotify, via Apple Podcasts of in jouw favoriete podcast-app.