Een nieuwe aflevering van onze podcast over innovatie en vernieuwing in de ggz

‘Bij veel jongeren met duidelijke kenmerken wordt de diagnose borderline niet gesteld,’ vertelt Christel Hessels. Ze haalde in 2016 het zorgprogramma HYPE vanuit Australië naar Nederland. Dat staat voluit voor Helping Young People Early en biedt een vroege interventie aan jongeren met kenmerken van borderline.

Waarom is een vroege diagnose bij jongeren met borderline belangrijk?
‘Er bestaan bewezen effectieve behandelingen voor borderline. Toch wordt de diagnose bij jongeren vaak niet gesteld. Bijvoorbeeld omdat de co-morbiditeit wordt behandeld, of omdat men terughoudend is om deze ernstige diagnose al vroeg aan iemand te geven. Terwijl juist een tijdige interventie een gunstig effect heeft op het beloop van de ziekte.’

In de 2e aflevering van onze podcast over innovatie en vernieuwing in de ggz vertelt Christel waarom een vroege interventie juist bij de diagnose borderline belangrijk is. En waarom veel jongeren desondanks toch vaak niet op tijd de juiste hulp krijgen.

Leer meer over HYPE
De eerste onderzoeksresultaten zijn inmiddels gepubliceerd en het behandelteam groeit snel: de ervaringen met diagnostiek en behandeling binnen HYPE zijn zeer positief.

Wil jij nu meer weten over HYPE? Lees hier meer over het behandelprogramma of stuur een bericht aan infohype@ggzcentraal.nl.

Luister naar de podcast over HYPE

In de tweede aflevering van onze podcast over innovatie en vernieuwing legt Christel Hessels uit hoe met HYPE effectieve hulp wordt geboden, vroeg in het beloop van de borderline persoonlijkheidsstoornis. Met een afgebakend traject en over de transitie van jeugdzorg naar volwassenen heen.

Wil je de podcast liever luisteren in je favoriete podcast-app? Je vindt ‘m ook op Spotify , Apple Podcasts of jouw favoriete podcast-app.