In het medisch centrum zijn verschillende afdelingen te vinden: de huisartsen, de medische administratie, de ambulante behandeling voor mensen met een persoonlijkheidsstoornis en de polikliniek stemming- en angststoornissen.

In het medisch centrum op de locatie Zon & Schild kunnen mensen met een persoonlijkheidsstoornis terecht voor ambulante behandeling.

Bij de afdeling persoonlijkheidsstoornissen kun je terecht met uiteenlopende ernstige klachten. Vaak komen deze voort uit een verstoorde ontwikkeling. Je loopt bijvoorbeeld telkens vast in relaties. Of je hebt zeer negatieve gevoelens over jezelf. Misschien heb je daardoor geen vrienden, krijg je snel ruzie of voel je je onbegrepen en eenzaam. Ook kun je problemen hebben in je studie of je werk. Door je perfectionisme of doordat het je niet lukt om met kritiek of conflicten om te gaan. Er kan ook sprake zijn van identiteitsproblemen of minderwaardigheidsgevoelens. Je kunt een negatief zelfbeeld hebben of problemen met seksualiteit,bijvoorbeeld door traumatische ervaringen. Soms uiten de problemen zich in psychische klachten,zoals depressiviteit, angsten, zelfbeschadiging of suïcidale gedachten. Of in lichamelijke klachten,Zzoals hoofdpijn, slaapproblemen, problemen met zelfzorg of met eten.

behandelmogelijkheden
We hebben verschillende behandelvormen. Van af en toe een steunend/structurerend gesprek tot inzichtgevende psychotherapie. Wij bieden onder andere schematherapie (SFT), dialectische gedragstherapie (DGT) en Guideline-Informed Treatment for Personality Disorders (GIT-PD). En verschillende modules. Bijvoorbeeld gericht op je zelfbeeld en het omgaan met emoties.

deeltijdbehandeling
Helpt ambulante behandeling onvoldoende? Dan is het mogelijk om in deeltijdbehandeling te gaan. Die hebben we ook op Zon & Schild, in Heidezicht.

Deze behandeling richt zich op mensen met een stemmings- of angststoornis, een bipolaire stoornis of een posttraumatische stressstoornis. We bieden hen cognitieve gedragspsychotherapie en interpersoonlijke psychotherapie. Eventueel aangevuld met medicijnen. We vinden het belangrijk om veel uitleg te geven. Ook aan je naasten. Niet alleen over wat de stoornis inhoudt. Maar ook hoe je ermee kunt omgaan. En hoe je een terugval kunt voorkomen. We bieden vaktherapieën en runningtherapie. Maar ook trainingen in communicatie, sociale vaardigheden, Algemene Dagelijkse Levenshandelingen en het omgaan met andere mensen.

De crisiskamer is in Kastanjehof en de crisisdienst wekt vanuit het medisch centrum. Overdag werken we met een vast crisisteam. Daarin zitten een sociaal-psychiatrisch verpleegkundige, een arts en een psychiater. Toegang tot de crisisdienst verloopt via de huisarts. Maar ook de politie kan rechtstreeks contact opnemen.

wat is IHT?
Het ‘Intensive Home Treatment-team’ biedt hulp aan mensen die door hun psychiatrische problemen in crisis zijn. Of in crisis dreigen te raken. En die we zonder intensieve behandeling mogelijk zouden moeten opnemen. Het Intensive Home Treatment-team begeleidt ook patiënten die na een opname naar huis gaan. Maar daarbij nog extra ondersteuning nodig hebben. We zijn ervan overtuigd dat de patiënt beter thuis aan zijn herstel kan werken dan in een psychiatrisch ziekenhuis. Dat is de basis van deze methode.

jeugd 
Fornese kinder- en jeugdpsychiatrie heeft – tijdens kantoortijden – een eigen crisisdienst. Buiten kantoortijden kun je voor jeugd terecht bij de crisisdienst Eemland.

Lees meer over 24-uurs hulp bij crisis.

meer op deze locatie

Het medisch centrum is op Zon & Schild. Wil je weten welke andere gebouwen en afdelingen hier zijn? Ga dan naar de pagina van Zon & Schild

contactgegevens

Utrechtseweg 266
3818 EW Amersfoort
Postbus 3051
3800 DB Amersfoort
Telefoon 033 4609609 (algemeen) en 033 4609500 (aanmelden)
  • huisartsen (telefoon 033 4609609)
  • medische administratie (telefoon 033 4609583)
  • behandelprogramma persoonlijkheidsstoornissen (telefoon 033 4609583)
  • psychodiagnostiek (telefoon 033 4609570)
> plattegrond Zon & Schild

folders