In Heidezicht op Zon & Schild zit de deeltijdbehandeling voor mensen met een persoonlijkheidsstoornis.
Ook onze afdeling psychodiagnostiek is hier gehuisvest.

In Heidezicht zit onze deeltijdbehandeling, waaronder de opname voorkomende deeltijd behandeling (OVDB). De ambulante polikliniek zit in het medisch centrum.

Bij de afdeling persoonlijkheidsstoornissen kun je terecht met uiteenlopende ernstige klachten. Deze komen voort uit een verstoorde ontwikkeling. Je loopt bijvoorbeeld telkens vast in relaties. Of je hebt zeer negatieve gevoelens over jezelf. Misschien heb je daardoor geen vrienden, krijg je snel ruzie. Of voel je je onbegrepen en eenzaam. Je kunt ook problemen hebben in je studie of je werk. Door je perfectionisme of onvermogen om kritiek of conflicten te hanteren. Ook kan er sprake zijn van identiteitsproblemen of minderwaardigheidsgevoelens. Of je hebt een negatief zelfbeeld. Of problemen met seksualiteit. Bijvoorbeeld als gevolg van traumatische ervaringen. Soms uiten de problemen zich in psychische klachten. Zoals depressiviteit, angsten, zelfbeschadiging of suïcidale gedachten. Of in lichamelijke klachten. Zoals hoofdpijn, slaapproblemen, problemen met zelfzorg of met eten.

Afhankelijk van je hulpvraag kun je van twee dagdelen tot drie dagen per week in behandeling. Aanvullend op deze deeltijdbehandeling kun je verschillende modules volgen.

Deeltijdbehandelingen

Algemene deeltijd groep: je start met de algemene deeltijdgroep. In deze groep ga je je oriënteren op verdere behandeling. Er is ruimte om te verduidelijken wat er aan de hand is. De behandeling richt zich op het verminderen van klachten. Door vaardigheden aan te leren. Je  behandeldoelen kunnen te maken hebben met het opbouwen van een dagstructuur. En – als dat nodig is – het regelen van financiën of huisvesting. Heb je de algemene deeltijdgroep doorlopen? Dan stroom je door naar de schemadeeltijd of de deeltijd MBT.
Drie dagdelen per week verdeeld over drie dagen.
Duur: ca. drie maanden.

Schemadeeltijdgroep: dit is een inzichtgevende psychotherapiegroep. Je werkt aan het herkennen en veranderen van al langer bestaande gedrags- en belevingspatronen.
Twee dagen per week.
Duur: ca. zes maanden.

Deeltijdgroep MBT: dit is een inzichtgevende groepsbehandeling. We werken met de MBT methodiek, Mentalization Based Treatment. De behandeling richt zich op jouw persoonlijke ontwikkeling. Door het inzicht te vergroten in je eigen handelen en dat van de ander. We staan stil bij je gevoelens en emoties. En hoe deze je handelen beïnvloeden.
Kijk hier voor de folder over MBT en Schematherapie

Iedereen die in behandeling is bij GGz Centraal Zon & Schild kan in aanmerking komen voor een psychodiagnostisch onderzoek.

waarom
redenen om zo’n onderzoek aan te vragen zijn:

  • Om meer zicht krijgen op uw mogelijkheden en beperkingen zodat we u een zo optimaal mogelijke behandeling kunnen bieden.
  • Er wordt weinig vooruitgang in de behandeling
  • we vermoeden dat er problemen zijn die tot nu toe weinig zijn uitgediept.
  • U vraagt zelf – in overleg met uw behandelaar – om een onderzoek om zicht te krijgen op uw capaciteiten en problemen.

wat is een psychodiagnostisch onderzoek?
Elk psychodiagnostisch onderzoek start met een specifieke vraag. Bijvoorbeeld een vraag naar uw persoonlijke eigenschappen, uw sterke en zwakke kanten of naar hoeveel druk u aan kunt. We kunnen ook informatie verzamelen over bijvoorbeeld uw intelligentie, geheugen, concentratievermogen, ruimtelijk inzicht en uw taalfunctie.

Een psychodiagnostisch onderzoek kan in verschillende fasen van de behandeling plaats vinden:

  • In de beginfase om probleemgebieden te inventariseren.
  • In de onderzoeksfase om een gericht behandelplan te kunnen opstellen.
  • Tijdens de behandeling om de behandeling toe te kunnen spitsen op uw mogelijkheden.
  • Aan het einde van de behandeling om het effect van de behandeling te kunnen bepalen.

Tijdens het onderzoek kunnen we gebruik maken van verschillende methoden:

  • Een persoonlijk gesprek.
  • Een intelligentieonderzoek, bedoeld om uw capaciteiten in kaart te brengen.
  • Een neuropsychologisch onderzoek. Hierbij nemen we een aantal tests af om een indruk te krijgen van onder andere uw geheugen, de mate waarin u kunt plannen en organiseren en uw concentratievermogen.
  • Een persoonlijkheidsonderzoek. Door middel van vragenlijsten – en soms ook andere opdrachten – krijgen we zicht op uw eigenschappen en belangstelling.

het onderzoek
Een onderzoek bestaat vaak uit één of meer langere afspraken van bijvoorbeeld vier uur achter elkaar. Degene die het onderzoek bij u afneemt bespreekt met u hoeveel tijd er nodig is.

resultaten
In het psychologisch rapport geven we de resultaten van het onderzoek weer en beantwoorden we de vraagstelling. We bespreken de resultaten van het onderzoek met u in een adviesgesprek. Voor dit gesprek nodigen we uw behandelaar of degene die het onderzoek aangevraagd heeft ook uit. Na het adviesgesprek nemen we de resultaten op in uw dossier en zijn deze ook door uw behandelaar in te zien.

aanmelding
Uw behandelaar kan u bij de afdeling psychodiagnostiek aanmelden. Als u aan de beurt bent, ontvangt u een schriftelijke of telefonische uitnodiging voor een eerste afspraak.

kosten
Aan het psychodiagnostisch onderzoek zijn voor u (naast de eventuele eigen bijdrage van de zorgverzekering) geen kosten verbonden.

tip
Nog een tip: hebt u een bril, gehoorapparaat of andere hulpmiddel, neemt deze dan mee naar het onderzoek.

waar
Direct na binnenkomst in de hal van het Medisch Centrum slaat u linksaf. U kunt zich melden bij de balie aan uw linkerhand.

informatie
Nog vragen? Bel met 033 4609570.

meer op deze locatie

Heidezicht is op Zon & Schild. Wil je weten welke andere afdelingen hier zijn? Ga dan naar de pagina van Zon & Schild

contactgegevens

Utrechtseweg 266
3818 EW Amersfoort
Postbus 3051
3800 DB Amersfoort
Telefoon 033 4609583

aandoeningen

folders