“Als we willen dat alles wat we weten meer in de praktijk gaat landen, zullen we interventies meer moeten onderzoeken in omstandigheden zoals ze zijn in de dagelijkse zorg”, vertelt Jeroen. In de nieuwe Podcast van het LeefstijlLab praat Jeroen Deenik over het belang van leefstijl in de GGZ.

Binnen GGz Centraal is leefstijl een speerpunt. Hierbij is er een team dat afdelingen ondersteunt bij leefstijlgerichter werken én dat wetenschappelijk onderzoek doet naar leefstijl. Terwijl de laatste metingen gedaan worden voor een grote evaluatie van de leefstijlgerichte aanpak in de klinieken, is Jeroen Deenik (programmaleider leefstijl en hoofd van de onderzoekslijnen rondom psychose en leefstijl) te gast bij de LeefstijlLab Podcast. In deze podcast gaat Roel Hermans in gesprek met onderzoekers en professionals over hoe zij de wetenschap achter leefstijl in de praktijk brengen.

Dit keer dus een podcastaflevering over leefstijl in de GGZ, welke mogelijkheden er zijn en welke uitdagingen er liggen. In de GGZ is leefstijl, net als breder binnen de leefstijlgeneeskunde, gelinkt aan een achterstand in lichamelijke gezondheid.

Jeroen: “Daar is het onverminderd belangrijk voor en nog meer dan bij mensen zonder psychische aandoening. Maar we hebben ook steeds meer wetenschappelijk bewijs voor de directe link tussen leefstijlgedrag en het ontstaan en behandelen van psychische klachten.” Naast de wetenschappelijke onderbouwing vertelt Jeroen over vertaling hiervan naar de praktijk. “Het blijft wrang dat de groep die er het meeste baat bij kan hebben, er eigenlijk nog het minste toegang toe heeft. Daar hebben we nog een wereld te winnen”.

Meer weten?

Ben je geïnteresseerd in hoe het eraan toe gaat in de ggz op leefstijlgebied? Waar het onderzoeksveld staat? Hoe het in de praktijk gaat? En waar we naartoe gaan?