Als u een psychische aandoening heeft, heeft u ongeacht de diagnose een anderhalf tot tweemaal hoger risico op lichamelijke problemen zoals hart- en vaatziektes en diabetes. Een ongezonde leefstijl speelt hierin een grote rol en komt veel voor.
Medicatie die u gebruikt voor uw psychische klachten kunnen invloed hebben op uw lichaam. U heeft bijvoorbeeld steeds honger. Of meer zin in suiker of vet eten. Roken, minder bewegen en meer zitten komt vaker voor. Dit zorgt voor een kortere levensverwachting en een lagere kwaliteit van leven. Daarom is aandacht voor uw leefstijl en manier van leven belangrijk. Onder leefstijl verstaan we een gezond ritme, gezond bewegen, gezond eten en ook voorlichting.
Als u bij GGz Centraal onder behandeling bent zetten wij ons in om u hierbij te helpen. We zijn steeds op zoek naar de beste manieren om naar uw psychische en lichamelijke gezondheid te kijken. En hoe wij u kunnen ondersteunen deze te verbeteren en te zorgen dat u ook gezond blijft.
Luister naar de podcast over Leefstijl
In deze podcast over innovatie en vernieuwing legt Jeroen Deenik uit wat de invloed is van een gezonde leefstijl op (het herstel van) psychiatrische aandoeningen. En hoe dit het beste kan worden toegepast in reguliere behandelingen.
Wilt u de podcast liever luisteren in uw favoriete podcast-app? U vindt hem ook op Spotify, Apple Podcasts of uw favoriete podcast-app.
Meer informatie?
Neem contact op met leefstijl@ggzcentraal.nl

Een korte inleiding tot leefstijl
Lezen over leefstijlpsychiatrie?
In 2022 is het boek Leefstijlpsychiatrie uitgebracht. GGz Centraal onderzoeker Jeroen Deenik heeft hieraan meegeholpen. Het boek biedt handvatten om leefstijl binnen de ggz blijvend te veranderen.
Het boek is hier te vinden.
