Als je psychische klachten hebt dan worstel je soms ook met lichamelijke problemen. Je voelt je niet prettig. Lichamelijke problemen – bij een ernstig psychiatrische ziekte – kunnen invloed hebben op hoe oud je wordt.

Medicijnen maken je soms zwaarder in gewicht. En kunnen andere bijwerkingen geven. Je hebt bijvoorbeeld steeds honger. Door die bijwerkingen heb je meer risico op een hartinfarct en andere problemen, bijvoorbeeld suikerziekte. Daarom is aandacht voor je leefstijl (manier van leven) zo belangrijk. Bijvoorbeeld wat je eet en hoeveel je beweegt. Het is niet makkelijk om dat te veranderen.

Je bent misschien ook niet zo enthousiast om gezond en actief te gaan leven. We zetten ons in om jou daarbij te helpen. We zijn steeds op zoek naar de beste manieren om naar jouw lichamelijke gezondheid te kijken. En hoe wij jou kunnen ondersteunen deze te verbeteren en te zorgen dat je ook gezond blijft.

leefstijl in de verschillende regio’s

leefstijlprojecten GGz Centraal-breed

We vinden het heel belangrijk om te kijken of er lichamelijke klachten of bijwerkingen van medicijnen zijn. Leefstijlcoaches kunnen helpen om de manier van leven te verbeteren. We onderzoeken alle patiënten op bijwerkingen, onverwachte gevolgen en lichamelijke klachten. We noemen dit de ‘somatische mini screen’. Als we risico’s zien dan verwijzen we je door naar de polikliniek bijwerkingen of naar een leefstijlcoach.

We doen onder andere wetenschappelijk onderzoek naar lichamelijke gezondheid en leefstijl. Het onderzoekt draagt eraan bij de lichamelijke gezondheid bij psychiatrische problemen te verbeteren.
Lees meer over het leefstijlonderzoek

Voor nieuwe leerling verpleegkundigen is ‘leefstijl’ onderdeel van hun opleiding. Ze kijken eerst naar hun eigen (on-)gezond gedrag. Zo leren zij zich te verplaatsen in de uitdaging die hun patiënten met gezondheid hebben. Zij motiveren de patiënten in gesprekken om te werken aan een gedragsverandering. Om een gezonde manier van leven vol te houden.

De FACT-teams uit Ermelo, Almere en Amersfoort-Noord doen mee aan een landelijke studie, de SMILE studie. Zij onderzoeken hoe je de manier van leven van deze patiënten kunt verbeteren.

Meer informatie?
Neem contact op met leefstijl@ggzcentraal.nl