Als u een psychische aandoening heeft, heeft u een anderhalf tot tweemaal hoger risico op lichamelijke problemen zoals hart- en vaatziektes en diabetes. Een ongezonde leefstijl speelt hierin een grote rol en komt veel voor.

Medicijnen die u gebruikt voor uw psychische klachten kunnen invloed hebben op uw lichaam. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u steeds honger heeft. Of meer zin in suiker of vet eten. Ook roken, minder bewegen en meer zitten komt vaker voor. Dit zorgt voor een kortere levensverwachting en een lagere kwaliteit van leven. Daarom is aandacht voor uw leefstijl en manier van leven belangrijk. Onder leefstijl verstaan we een gezond ritme, gezond bewegen, gezond eten en ook voorlichting.

Als u bij GGz Centraal in behandeling bent, zetten wij ons in om u hierbij te helpen. Wij zijn steeds op zoek naar de beste manieren om naar uw psychische en lichamelijke gezondheid te kijken. En hoe wij u kunnen ondersteunen deze te verbeteren en te zorgen dat u ook gezond blijft.

leefstijl

Als cliënt bij GGz Centraal merkt u dat uw leefstijl onze aandacht heeft. Wij vinden het erg belangrijk om goed in kaart te brengen hoe het met u gaat. Daarom onderzoeken we al onze cliënten op bijwerkingen als gevolg van medicatie, lichamelijke klachten en het risico hierop. Binnen onze klinieken werken we samen met u aan een gezond ritme, gezond bewegen en gezond eten.
Een van onze cliënten vertelt: ‘Door een gezondere leefstijl voel ik mij beter. Het maakte het leuk hieraan te werken omdat u het samen doet met medecliënten en begeleiders‘.

Binnen GGz Centraal vinden wij het belangrijk te weten wat het effect is van de leefstijlgerichte behandeling. Daarom doen we wetenschappelijk onderzoek. We kunnen voor dit onderzoek vragen aan u stellen die betrekking hebben op leefstijl. We hebben het bijvoorbeeld over beweging, voeding, kwaliteit van leven, slaap en zingeving. Deelname aan het onderzoek is vrijwillig. Zo kunnen we samen de behandeling verbeteren.  

Wilt u meer weten over het wetenschappelijk onderzoek naar de leefstijlgerichte behandeling? Lees dan hier meer over het leefstijlonderzoek

De begeleiding van elke professional is heel belangrijk. Het helpt cliënten als het hele team samen werkt aan gezondheid en dit stimuleert. Ook gezond eten, voorlichting, een duidelijke dagplanning en een gezellige sfeer dragen bij aan een betere leefstijl van onze cliëntenWij scholen medewerkers op diverse leefstijl onderwerpen. Meer informatie is ook te vinden in het themanummer tijdschrift voor psychiatrieWilt u weten hoe de leefstijlgerichte behandeling werkt? Bekijk dan deze animatie.   

Ik heb een psychische aandoening en worstel met mijn lichamelijke gezondheid, kunnen jullie mij helpen? 
Maak uw problemen bespreekbaar met uw ggz-behandelaar of huisarts.

Kunnen jullie bij ons een presentatie geven?
Op dit moment kunnen we niet aan alle verzoeken voldoen. We werken aan een vrij beschikbare kennisdeling op dit onderwerp.

Hoe vind ik als medewerker een passende leefstijlscholing? 
Samen met collega organisaties en de Christelijke Hogeschool van Ede (CHE) hebben wij een maatwerkopleiding opgezet: ‘leefstijl in de ggz’. Neem voor meer informatie hierover contact op met de CHE.

Vindt u hier geen antwoord op uw vraag of wilt u meer weten over leefstijl binnen GGz Centraal?
Stuur dan een e-mail naar leefstijl@ggzcentraal.nl

Een korte inleiding tot leefstijl

Luister naar de podcast over Leefstijl

In deze podcast over innovatie en vernieuwing legt Jeroen Deenik uit wat de invloed is van een gezonde leefstijl op (het herstel van) psychiatrische aandoeningen. En hoe dit het beste kan worden toegepast in reguliere behandelingen.

Wilt u de podcast liever luisteren in uw favoriete podcast-app? U vindt hem ook op Spotify, Apple Podcasts of uw favoriete podcast-app.

Meer informatie?
Neem contact op met leefstijl@ggzcentraal.nl