Op de besneeuwde grond in Amersfoort staan de 10 leden en cliënten van team HYPE klaar om te beginnen aan hun hardloop rondje van 5 kilometer. Er hangt een gezellige sfeer in de lucht en het gelach van de groep echoot door de verlaten straten van de binnenstad.

Ervaring is geen vereiste, want ze rennen allemaal voor het goede doel. Maandag 15 januari is het Blue Monday, of te wel ‘depri maandag’. Deze dag is zogenaamd de deprimerendste dag van het jaar. Op deze dag zijn er door heel het land acties voor het goede doel, zoals de Blue Monday Run. Deze is er om meer aandacht te geven aan de mentale gezondheid. Die gaat nl. erg achteruit in Nederland. In een recent gepubliceerd onderzoek van het RIVM staat dat 35% van de jongvolwassenen kampt met mentale klachten.

“Erkenning voor mentale gezondheid is erg belangrijk. Het is daarom goed dat dit soort acties worden gedaan,” zegt Renske Haalboom, gezondheidspyscholoog bij het expertisecentrum HYPE. Het expertisecentrum helpt jongeren en jongvolwassenen met een borderline persoonlijkheidsstoornis. “Wat veel mensen niet weten is dat beweging heel veel invloed kan hebben op jouw mentale gezondheid. Beweging kan bijvoorbeeld jouw hoofd leeg maken,” vult Gerda Blom, systeemtherapeut bij HYPE, aan.

Het eerste jaar

Dit is het eerste jaar dat het expertisecentrum meedoet aan de Blue Monday Run. “We hielden acties van MIND al wat langer in de gaten en toen zagen we de Blue Monday Run voorbijkomen,” zegt Desiree Bosman, systeem psychosociale behandelaar bij HYPE. HYPE’s inzamelingsdoel was 1000 euro, maar die staat ondertussen al op 1580 euro.

Initiatiefnemer

Het idee voor de Blue Monday Run kwam van Stefan Wendel. In 2014 verloor hij zijn vader aan depressie. Hij trok aan de bel toen het minder met hem ging en kwam hij door middel van hulp uit deze periode. Hardlopen hielp hem hierbij. Hierna groeide de Blue Monday Run uit tot een landelijke actie. Saskia Oskam, persvoorlichter van MIND, benadrukt waarom beweging zo belangrijk is. “Wij benadrukken hiermee dat het letterlijk en figuurlijk in beweging komen voor mensen met een depressie heel belangrijk is. En ook over het algemeen gezond is, ook voor jezelf. Of dit nu hardlopen of wandelen is.” MIND is niet alleen actief tijdens Blue Monday, maar het gehele jaar door. “We willen aandacht blijven vragen voor de ernst van een echte depressie, of dat nu via de MIND Blue Monday Run is of tijdens onze activiteiten gedurende het hele jaar. Denk aan de #OpenUp week die we ieder jaar met 3FM en Human organiseren of wat dan ook,” zegt Saskia.

Mentale gezondheid

De mentale gezondheid van de jongvolwassenen in Nederland is de afgelopen jaren erg achteruitgegaan. In september 2021 kampte 25% van de jongvolwassenen met mentale klachten. In september 2023 was dit al opgelopen naar 35%. Eenzaamheid en stress spelen een grote factor bij mentale klachten. Bijna 50% van de mensen tussen 12 tot en met 25 jaar voelde zich eind 2023 enigszins tot sterk eenzaam. 49% van de jongvolwassenen heeft te maken met stress. Hierbij speelt opleiding of school de grootste factor. Mensen met meer vertrouwen in de toekomst hebben meestal ook minder last van mentale klachten.

De lichamelijke klachten van jongeren en jongvolwassen, tussen de 12 en 25 jaar, zijn ook toegenomen. Door verslechtering van de mentale gezondheid kunnen er lichamelijke problemen ontstaan, zoals moeheid, hartkloppingen, prikkelbaarheid en buikpijn. In 2021 ervaarde 40% van de jongvolwassenen lichamelijke klachten. In september 2023 was dit opgelopen naar 57%. Het percentage jongvolwassenen met mentale en lichamelijke klachten is zelfs meer dan tijdens de corona lockdown periode.

“Ik loop mee voor het goede doel. Het ging een paar jaar geleden niet zo goed met mij. Ik ben toen in behandeling gegaan en het heeft mij echt enorm geholpen. Ik gun dat iedereen,” geeft een cliënte aan van HYPE. Zij rent op blue Monday een rondje mee van 5 km. “Jongeren moeten meer aandacht besteden aan mentale gezondheid en moeten weten dat het niet erg is om hulp te vragen,” vervolgt de cliënte. Ze hoopt hiermee meer aandacht te vragen voor de mentale gezondheid in Nederland. De cliënte vult zichzelf aan: “Mensen weten vaak niet dat er hulp is.”

En hoe is het gegaan?

Na een kleine warming-up begint team HYPE aan het hardlooprondje van 5 kilometer. Op de spekgladde klinkers in de binnenstad van Amersfoort begint de groep om half 8 aan hun rondje. Het weer zit niet mee, want het begint te sneeuwen en te regenen. Na drie kwartier komt het team binnengerend. Ze worden ontvangen in een versierd gebouw en bij binnenkomst worden er medailles om gedaan. Na afloop krijgt het team verschillende soorten fruit en brood aangeboden. Er hangt een opgeluchte, trotse sfeer in het gebouw. “Dit is een mooi begin van een traditie,” zeggen de leden van team HYPE en zo sluiten ze de avond af.

Voor herhaling vatbaar dus!

auteur: Francisca Rodijk