In ons project Wandelen voor Verbinding (WaVe) willen wij ouderen (60+) met een psychische aandoening samenbrengen met werknemers van commerciële bedrijven om eenzaamheid te bestrijden en hun mentale welzijn te verbeteren.

Psychische aandoeningen zoals depressie, somberheid of geheugenproblemen komen bij ouderen veel voor. Daarbij kan eenzaamheid voor ouderen ook afdoen aan de kwaliteit van leven. Om oudere cliënten te helpen, is WaVe opgestart. WaVe koppelt deze ouderen aan ‘wandelmaatjes’ om samen te wandelen. Het is bekend dat zowel fysieke als sociale activiteiten bijdragen aan een goede mentale gezondheid, evenals preventie en herstel van psychische aandoeningen bij ouderen. Wandelen werkt stressverlagend voor beide partijen. Ouderen genieten van het sociale contact.  Wandelmaatjes met bijvoorbeeld een zittend beroep komen in beweging. Bewust is gekozen voor werknemers van commerciële bedrijven als wandelmaatjes, omdat zij vaak afstand ervaren tot de doelgroep.

Kristel van Kraanen, een van onze onderzoekers die betrokken is bij het project, legt uit: “Wandelen is een laagdrempelige manier om verbinding met elkaar aan te gaan en iets aan je leefstijl te doen. Bovendien kan bijna iedereen wandelen.”

Wat houdt WaVe in?

De bedoeling van WaVe is dat cliënten en werknemers een periode van drie maanden een aantal keer een half uur gaan wandelen. Het gaat hierbij om cliënten met een lichte- tot matige symptomen. Cliënten en werknemers kunnen gematcht worden op gedeelde interesses. Om bedrijven tegemoet te komen is er altijd ruimte voor afspraken die het wandelen makkelijker maken om uit te voeren. Het onderzoeksteam regelt de gehele coördinatie rondom het wandelen. De rol van de vrijwilligers is puur het wandelen en er zijn voor de cliënt. Naast het streven om duurzame wandelrelaties tussen de koppels tot stand te brengen, focust WaVe zich op het in kaart brengen van bevorderende en belemmerende factoren rondom het wandelproject. Wat is er allemaal nodig om een project op deze schaal succesvol te maken? Dit is nuttige informatie voor het opzetten van toekomstige samenwerkingen tussen de GGZ en lokale bedrijven.

Nog geen wandelmaatjes gevonden

De zoektocht naar bedrijven heeft tot nu toe nog geen succes. Kristel van Kraanen (onderzoeksassistent bij GGz Centraal) zegt er het volgende over: “We hebben al veel bedrijven benaderd. Vaak staan bedrijven wel open voor een interview om belemmerende en bevorderende factoren te bespreken, maar er is nog geen bedrijf die de stap wilt zetten. Het is moeilijk om contact te leggen. Door personeelstekorten en naschokken van corona blijkt het lastig om bedrijven enthousiast te maken. We zijn nog actief bezig contact te zoeken met bedrijven in regio Amersfoort die iets willen doen voor de maatschappij. Want een goed voorbeeld doet goed volgen, maar er moet altijd één de eerste zijn die het onbekende pad bewandeld.”

Meer weten over WaVe?

Wil je meer weten over WaVe of direct een afspraak inplannen om mogelijkheden voor deelname te bespreken?
Neem contact op met Kristel van Kraanen, K.Vankraanen@ggzcentraal.nl.

Meer weten over ons wetenschappelijk onderzoek?

Heb je ander vragen over bv. ons wetenschappelijk onderzoek?
Stuur dan een e-mail naar wetenschappelijkonderzoek@ggzcentraal.nl