Binnen GGz Centraal hebben we op verschillende locaties de mogelijkheid om behandeling te krijgen door middel van ‘Virtual Reality’ (VR).

VR is een relatief nieuwe techniek waarbij je door het opzetten van een VR-bril in een virtuele omgeving komt. In deze omgeving, waarin de echte wereld is nagemaakt, kun je oefenen met verschillende situaties.

Deze behandelvorm heeft veel voordelen. In plaats van ‘praten over’ de zaken waar je tegenaan loopt, oefenen we meteen op een veilige manier binnen een gecontroleerde omgeving. Op deze manier kun je het geleerde gelijk in de praktijk toepassen! Wel zo handig en effectief natuurlijk.

Voor wie is VR bedoeld?
VR is te gebruiken bij veel verschillende soorten klachten. Denk daarbij aan verschillende angstklachten, zoals sociale angsten en paniekklachten. Maar ook bij somberheidsklachten, achterdocht of verslaving kan VR behandeling helpen. In de behandeling kun je bijvoorbeeld oefenen hoe je om moet gaan met dealers die jou drugs proberen te verkopen. Ook kun je oefenen met grenzen aangeven of sociale vaardigheden leren.

Maar hoe werkt VR?
Je bespreekt eerst met je VR behandelaar waar jullie gezamenlijk aan willen werken en wat het doel van de VR is. Vervolgens ga je samen de VR-ruimte in. Je krijgt uitleg over VR, het systeem, de VR-bril, de koptelefoon en de ‘joysticks’ voordat je de spullen zelf gebruikt. Het kan natuurlijk best spannend zijn om voor het eerst behandeling te krijgen met VR. Maar je behandelaar neemt je stapsgewijs mee in het proces. Op die manier heb je alle tijd om te wennen.

Nadat je wat gewend bent aan de VR-bril, kun je oefenen in de virtuele omgeving. Dit kan op verschillende manieren. Zo kun je bijvoorbeeld oefenen op drukke plekken zoals de supermarkt, een winkelstraat, het café of in de bus. Ook kun je een rollenspel doen op verschillende plekken. Wat je precies gaat doen en oefenen bespreek je altijd van tevoren met je VR behandelaar.

Waar binnen GGz Centraal?
Op dit moment is het mogelijk om VR behandeling te krijgen op de volgende locaties:

Aanmelden
VR maakt onderdeel uit van je behandeling die je al krijgt bij GGz Centraal. Vaak combineren we je behandeling met VR en is het een onderdeel van Cognitieve gedragstherapie.

Interesse?
Vraag je huidige behandelaar op één van de genoemde locaties naar de mogelijkheden!