Zorgverzekeraar VGZ brengt ‘good practises’ onder de aandacht. Dat doen ze onder andere door 10 webinars te organiseren. Tijdens het eerste webinar in een reeks ‘Innovatie in de GGZ’ – op 25 januari 2022 – vertelt Yvette Roke meer over SAM. De app die mensen met autisme helpt om hun stress te verminderen.

SAM is ontwikkeld voor en door mensen met autisme om meer inzicht te krijgen in de eigen stresspatronen en zo de eigen regie te versterken. Met behulp van deze webinars delen we de kennis over SAM met de zorgaanbieders. Zo bereiken de innovaties binnen de GGZ nog meer cliënten.

Stress is overal. Stress is niet altijd slecht. Zo is stress nodig om tot goede resultaten te komen en adequaat op gevaar te reageren. “Stress wordt ongezond als er onvoldoende tijd is om te herstellen, als er de hele dag door stress is of als het brein te sterk staat afgesteld op deze stressreactie”, vertelt psychiater en onderzoeker Yvette Roke. “Voor mensen met autisme is stress vaak een probleem. Ze hebben een te sterk afgesteld brein, veel meer en veel langer last van ongezonde stress én het herstel is lastiger.”

Tijdens het webinar vertelt Yvette Roke over stress (en autisme) en over hoe zij samen met mensen met autisme een app ontwikkelde om de stress van het dagelijks leven in kaart te brengen en te verminderen: de Stress Autism Mate (SAM).

Meer weten?
Kijk op de website van VGZ voor meer informatie.