Bewegingsstoornissen door medicijnen, en dan vooral antipsychotica, komen veel voor. Acute door psychofarmaca geïnduceerde bewegingsstoornissen zijn vrij goed te behandelen en vaak ook te voorkomen. Bij bewegingsstoornissen die later optreden, de zogenoemde tardieve bewegingsstoornissen, is dit een ander verhaal. Daar is vaak een specialistische behandeling voor nodig.

Tijdschrift Pil  – het tijdschrift voor nascholing over pharmacotherapie en samenwerking in de eerstelijn – zendt regelmatig podcasts uit onder de naam ‘Pil in de praktijk’. In deze podcast praten Daan van der Stap (huisarts) en Nancy Overmars-Zonneveld, apotheker, praten met Peter van Harten en Lianne Tammenga over bewegingsstoornissen.

​​​​​​​Peter en Lianne zijn allebei werkzaam binnen het specialisme bewegingsstoornissen bij GGz Centraal, Peter als psychiater, Lianne als verpleegkundig specialist. Zij bevestigen dat huisarts en apotheker een grote rol kunnen spelen in zowel het behandelen als voorkomen van bewegingsstoornissen die met medicijngebruik te maken hebben. Bijvoorbeeld door na een periode van bepaald middelgebruik eerst te evalueren en eventueel een nieuw middel voor te schrijven, in plaats van hetzelfde middel gewoonweg te verlengen.

Geïnteresseerd?
​​​​​​​Beluister dan hier de podcast.