Vanuit ons expertisecentrum vroege interventie HYPE is in april het online psychotherapieregister voor Cognitieve Analytische Therapie (CAT) gelanceerd. In het CAT-register (CAT-NL) zijn de eisen voor opleiding, registratie en herregistratie voor CAT in Nederland beschreven.

Op de website van CAT-NL kun je lezen wat CAT inhoudt en hoe de opleiding in CAT eruitziet. Ook lees je meer over de registratie en herregistratie in CAT-NL. Daarnaast geeft dit register een overzicht van de door CAT-NL erkende therapeuten en supervisoren.

Waarom het CAT-register?

Vanuit HYPE hebben wij in 2016 de opleiding in Cognitieve Analytische Therapie (CAT) in Nederland geïntroduceerd. Daarmee is CAT nog relatief nieuw in Nederland. Sinds 2022 is CAT opgenomen in de Nederlandse herziene versie van de multidisciplinaire richtlijn persoonlijkheidsstoornissen.

CAT is in de jaren ’80 ontwikkeld en wordt sindsdien geboden in onder andere het Verenigd Koninkrijk, Australië, Nieuw-Zeeland en Scandinavië. De Nederlandse opleiding sluit aan bij de internationale CAT-opleidingseisen.

Inmiddels begint het aantal therapeuten die hun opleiding in CAT hebben afgerond te groeien. Door deze groei is er een dringende behoefte ontstaan om heldere kwaliteitskaders te beschrijven voor de opleiding en de registratie/herregistratie van therapeuten en supervisoren in CAT. Met de oprichting van het CAT-register en de lancering van de website kunnen we dit vanaf nu bieden.

Wil je meer weten over CAT?

CAT is een psychotherapeutische behandeling die aspecten vanuit onder andere psychoanalytische- en cognitieve theorieën integreert in een praktisch toepasbaar kader. De psychotherapie richt zich op het begrijpen van de klachten en eerdere ervaringen die daarin hebben meegespeeld én het herkennen van patronen in gedrag en denken die de klachten in stand houden. Hierdoor kunnen cliënten vervolgens meer helpende patronen ontwikkelen en hiermee oefenen. CAT is een model met een duidelijke tijdslimiet. In veel gevallen maximaal 16 behandelsessies. De aandacht ligt in de therapie op relationele patronen en het samenwerkende karakter tussen cliënt en therapeut.

Meer weten of registreren?

Je kunt hier meer lezen over CAT, de opleiding en registratie in CAT.