Maandag 19 september: de landelijke anti-stigmadag. Het team Herstel – dat bestaat uit ervaringsdeskundigen, herstelwerkers en stagiaires – in Eemland was paraat maandag. En hoe mooi kan het zijn: Een mooie opkomst voor deze negende bij GGz Centraal georganiseerde anti-stigmadag: ongeveer 90 mensen.

Er is keihard gewerkt om van deze dag een succes te maken. De ochtend stond in het teken van de voorbereidingen in de Veste. In de keuken werd de lunch klaargemaakt en de zalen voor de workshops werden in gereedheid gebracht. Bij binnenkomst stonden 2 anti-stigmabomen waar iedereen die dat wilde een tekst in kon hangen. Een tekst die uiteraard iets met stigma te maken moest hebben.
Er was een ‘herstel-infomarkt’ waarbij niet alleen uitleg is gegeven over o.a. de cursussen ‘Kennis maken met herstel’ en ‘een herstelverhaal schrijven’, maar ook over de spellen: ‘een steekje los’, ‘is dat raar’ en ‘doe je mee’.

Workshops

In de ochtend stonden vier workshops in twee rondes op het programma. Zo was er een workshop salsadansen waarbij deelnemers vaak verrast waren over hun eigen kunnen. En wat voelde dat goed zo op de maandagochtend. De workshop photovoice was een groot succes. Door middel van foto’s die de deelnemers zelf hebben gemaakt, zijn er mooie gesprekken over stigma ontstaan. Overigens zijn we er die dag achter gekomen dat in iedereen een fotograaf schuilt! De workshop yoga/meditatie heeft de deelnemers laten ervaren hoe het is om ‘uit’ je hoofd te stappen en ‘in’ je lichaam te zijn. Bijna iedereen is door de dag heen veel met gedachten bezig. Deze workshop heeft ervoor gezorgd dat de deelnemers in het hier en nu konden zijn. Deelnemers hebben gewerkt aan hun flexibiliteit, hun spieren versterkt en gemerkt hoe fijn het is om samen te kunnen ontspannen. In de workshop creatief met een vleugje herstel is de vraag gesteld: Wat zien jullie aan ons? Kunnen jullie aan ons zien of wij een psychische kwetsbaarbaarheid meedragen? Of een chronische aandoening hebben of beide? Het is soms moeilijk om open te zijn over psychische kwetsbaarheid door stigma of zelfstigma. Daarom hebben we dit creatief uitgebeeld met soft pastel. In deze workshop stond centraal ‘Het hoeft niet ‘mooi’ te worden; je mag gewoon aan de slag gaan en je zult zien dat je soms dingen maakt die meer zeggen dan 1000 woorden’.

Theatergroep Kamer 8

Na de lunch kwam theatergroep Kamer 8 met een ‘minidocumentaire’ over stigma op toneel. Het stuk is gebaseerd op interviews met mensen met een psychische kwetsbaarheid en hulpverleners. De 7 hoofdpersonages speelden wat er in hun hoofden om gaat en welke stigma’s zij in zichzelf tegenkomen en in de maatschappij?

Met vlagen een zeer humoristische en ontroerende voorstelling die je opnieuw doet kijken naar psychische kwetsbaarheid. Een totaalbeleving waarin tekst, muziek, beweging en beelden elkaar afwisselden en versterkten.

We kijken terug op een mooie, inspirerende dag! We hebben deze anti- stigmadag mooie dingen zien gebeuren.

Op deze plek vragen we wel nog graag aandacht voor het volgende:

Hoe vaak spelen we zelf – vaak ongemerkt- een rol in het stigmatiseren van een ander? Laten we elkaar hier op een goede en opbouwende manier op aan durven spreken. Samen zijn we sterk en kunnen we het stigmatiseren tegen gaan!

Op naar volgend jaar, een lustrum, 10 jaar!