Onze promovenda Jojanneke Briek, ook werkzaam bij Verslavingszorg Noord Nederland (VVN), heeft de F-ACT Inspiratieprijs tijdens het F-ACT Jubileum Congres op 22 juni 2023 gewonnen.

Jojanneke brengt op dit moment de palliatieve zorg voor EPA-patiënten in kaart binnen GGz Centraal. Tijdens het F-ACT congres, heeft zij organisaties opgeroepen om palliatieve zorg breed te implementeren.

Door actiegericht onderzoek heeft zij onderzocht en in kaart gebracht waar hulpverleners van F-ACT teams van Verslavingszorg Noord Nederland tegenaan lopen tijdens het implementeren van palliatieve zorg(richtlijnen). Deze bevindingen zijn gepresenteerd tijdens een workshop op het congres.

Jojanneke aan het woord

“De reden voor inzending van dit project kwam uit de noodzaak die ik zie om meer aandacht te hebben voor palliatieve behandeling voor cliënten met ernstige psychiatrische aandoeningen (EPA). Palliatieve zorg is nog vrij onbekend binnen de GGZ en verslavingszorg waar nog vaak wordt gedacht dat cliënten simpelweg ‘uitbehandeld’ zijn. Door je te richten op palliatieve zorg, focus je je in de behandeling op kwaliteit van leven en uiteindelijk kwaliteit van sterven. Er is nu nog een grote kloof tussen de palliatieve zorgwereld en de GGZ, die gelukkig langzaam verandert. Ik zou graag het prijsgeld willen besteden aan scholing van palliatieve zorg voor o.a. verslavingsartsen. Want beter geschoolde zorgprofessionals in de GGZ, leiden tot betere kwaliteit van palliatieve zorg voor onze cliënten.”