‘Iedereen ervaart stress. Maar voor mensen met autisme is dit stressniveau altijd verhoogd,’ vertelt Jamie Hoefakker. Hij werkt als psycholoog bij het Autisme Expertisecentrum van GGz Centraal en is projectmedewerker bij de SAM-app, voluit de Stress Autism Mate.

In de eerste aflevering van de podcast over innovatie en vernieuwing in de GGZ vertelt Jamie Hoefakker over de SAM-app. De app is speciaal ontwikkeld voor én door mensen met autisme. Door 4 keer per dag een vragenlijst in te vullen, krijgen ze inzicht in hun stresspatronen én concrete tips om deze te verminderen.

Wat is de relatie tussen stress en autisme?
‘Autisme is een andere manier van informatieverwerking in de hersenen,’ legt Jamie uit. ‘Het filteren en integreren van informatie is lastig. Dat geldt met name voor informatie die binnenkomt via de zintuigen. Veel mensen met autisme hebben daarom last van overprikkeling. En dat levert weer een bepaalde mate van stress op. Je kunt je voorstellen dat het slagen van de behandeling die we bieden aan mensen met autisme echt afhankelijk is van hoe iemand in hun stressniveaus zit. En om dat echt goed te kunnen meten in het moment, ontwikkelden we de SAM-app.’

Leer meer over de SAM-app
Het team achter de app sleepte verschillende prijzen binnen én heeft inmiddels succesvolle spin-offs voor verschillende doelgroepen.

Wil jij nu meer weten over het SAM-STAPP platform?
We geven regelmatig webinars of workshops over SAM, autisme en stress. Bekijk hier de website stressautismmate.nl.

Wil je meer weten over innovatie en vernieuwing binnen GGz Centraal?
Lees dan hier verder>.

Luister naar de podcast over de SAM-app

In de podcast vertelt Jamie waarom de app nu juist voor deze doelgroep is ontwikkeld. Hoe werkten ze samen met patiënten aan het design? En, natuurlijk: wat laten de onderzoeksresultaten zien?

Wil je de podcast liever luisteren in je favoriete podcast-app? Je vindt ‘m ook op Spotify , Apple Podcasts of jouw favoriete podcast-app.