Binnen GGz Centraal hebben we op verschillende locaties de mogelijkheid om behandeling te krijgen door middel van ‘Virtual Reality’ (VR).

VR is een relatief nieuwe techniek waarbij u door het opzetten van een VR-bril in een virtuele omgeving komt. In deze omgeving, waarin de echte wereld is nagemaakt, kunt u oefenen met verschillende situaties.

Deze behandelvorm heeft veel voordelen. In plaats van ‘praten over’ de zaken waar u tegenaan loopt, oefenen we meteen op een veilige manier binnen een gecontroleerde omgeving. Op deze manier kunt u het geleerde gelijk in de praktijk toepassen! Wel zo handig en effectief natuurlijk.

Voor wie is VR bedoeld?

VR is te gebruiken bij veel verschillende soorten klachten. Denk daarbij aan verschillende angstklachten, zoals sociale angsten en paniekklachten. Maar ook bij somberheidsklachten, achterdocht of verslaving kan VR behandeling helpen. In de behandeling kunt u bijvoorbeeld oefenen hoe u om moet gaan met dealers die u drugs proberen te verkopen. Ook kunt u oefenen met grenzen aangeven of sociale vaardigheden leren.

Maar hoe werkt VR?

U bespreekt eerst met uw VR behandelaar waar jullie gezamenlijk aan willen werken en wat het doel van de VR is. Vervolgens gaat ue samen de VR-ruimte in. U krijgt uitleg over VR, het systeem, de VR-bril, de koptelefoon en de ‘joysticks’ voordat u de spullen zelf gebruikt. Het kan natuurlijk best spannend zijn om voor het eerst behandeling te krijgen met VR. Maar uw behandelaar neemt u stapsgewijs mee in het proces. Op die manier heeft u alle tijd om te wennen.

Nadat u wat gewend bent aan de VR-bril, kunt u oefenen in de virtuele omgeving. Dit kan op verschillende manieren. Zo kunt u bijvoorbeeld oefenen op drukke plekken zoals de supermarkt, een winkelstraat, het café of in de bus. Ook kunt u een rollenspel doen op verschillende plekken. Wat u precies gaat doen en oefenen, bespreekt u altijd van tevoren met uw VR behandelaar.

Waar binnen GGz Centraal?

Op dit moment is het mogelijk om VR behandeling te krijgen op de volgende locaties:

Aanmelden

VR maakt onderdeel uit van uw behandeling die u al krijgt bij GGz Centraal. Vaak combineren we uw behandeling met VR en is het een onderdeel van Cognitieve gedragstherapie.

Interesse?

Vraag uw huidige behandelaar op één van de genoemde locaties naar de mogelijkheden!