GGz Centraal heeft samen met en voor mensen met autisme twee handige apps ontwikkeld die speciaal gemaakt zijn om de stress te verminderen. De SAM-app voor volwassenen én de SAM junior app voor jongeren.

Deze twee apps zijn te zien als hulpvrienden bij stress. Ze geven tips en hulp als iemand het nodig heeft. Omdat voor volwassenen en jongeren met autisme weer een spannende tijd aanbreekt – de voor hen vaak stressvolle feestdagen – is het nu al handig om ze in te zetten. De apps zijn helemaal gratis te downloaden in de App Store en Google Play Store. Ze zijn er in het Nederlands, Duits, Engels, en Oekraïens. Hij is te vinden onder de zoekterm ‘SAM’ (voor volwassenen) en ‘SAM junior’ voor jongeren.

Op maandag 20 november mocht onze psychiater Yvette Roke aanschuiven bij omroep Flevoland om uitleg te geven over de apps.

Benieuwd naar de uitzending?

Hoe werken de apps?

SAM vraagt vier keer per dag via een korte vragenlijst je stress uit en berekent zo je ervaren stressniveau. Hiermee geeft de app inzicht in je eigen stress(patronen) en geeft je handvatten om met deze stress om te kunnen gaan. Het invullen van de vragenlijst kost ongeveer 1-4 minuten per keer.

Yvette Roke: “Dankzij deze apps krijg je meer controle over hoe je je voelt, en heb je minder last van je dagelijkse stress.”

Meer weten?