Virtual Reality in de behandeling

Wil je de podcast liever luisteren in je favoriete podcast-app? Je vindt ‘m ook op SpotifyApple Podcasts of jouw favoriete podcast-app.

Binnen GGz Centraal zetten we Virtual Reality (VR) in bij de behandeling. Er zijn diverse mogelijkheden.

Virtual Reality voor ontspanning

De VRelax is een toepassing van VR tegen stress en angst of als afleiding voor lichamelijk ongemak. Bij het opzetten van de bril komt de cliënt via een simpel keuzemenu terecht in de natuur. Met rustgevende geluiden en soms kleine taken, zodat je niet alsnog in gedachten verzonken raakt.

De VRelax vermindert spanning bij cliënten en is te gebruiken door verschillende doelgroepen. Ook kijken we naar het gebruik van de toepassing voor medewerkers.

De VRelax in de detox

Verpleegkundige Anja Theunisse heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van Virutal Reality voor ontspanning in de detox.

‘Voor mijn onderzoek vraag ik of de cliënt gebruik wil maken van de VRelax, om te kijken of de ontwenningsklachten verminderen door de ontspanning. De resultaten zijn opvallend positief! Cliënten geven aan minder last te hebben van ontwenningsklachten. De hoge bloeddruk daalt en we zien zelfs dat ze minder medicatie tegen de ontwenningsklachten willen gebruiken.’

Trauma-therapie met EMDR-VR

Bij de toepassing EMDR-VR is het EMDR-protocol vertaald naar een virtuele wereld. Bijzonder aan EMDR-VR is dat de cliënt deze zelfstandig kan gebruiken. De cliënt neemt de VR-bril mee naar huis en doorloopt daar de verschillende sessies. Het geeft de cliënt de regie om te bepalen waar en wanneer deze het protocol wil doorlopen.

De behandelaar begeleidt het proces. Vooraf stellen de behandelaar en de cliënt het traumabeeld scherp. Op basis daarvan kan de cliënt zelf aan de slag gaan tijdens de sessies met de EMDR-VR.

De aanvullende inzet van EMDR-VR kan ervoor zorgen dat er minder face-to-face sessies met een behandelaar nodig zijn. Hierdoor kan de EMDR-VR bijdragen aan de wachtrijreductie voor deze behandelingen.

Luister naar onze podcasts over virtual reality in de GGZ

Wil je de podcast liever luisteren in je favoriete podcast-app? Je vindt ‘m ook op SpotifyApple Podcasts of jouw favoriete podcast-app.