De beschermde woonvorm in Harderwijk is een voorziening waar in totaal 18 (jong)volwassenen met een langdurige psychiatrische aandoening wonen met 24-uurs begeleiding.

In onze woonvorm in de wijk Drielanden wonen (jong)volwassenen met psychiatrische problematiek samen met medebewoners in een (voormalige) eensgezinswoning. Dit betekent dat zij woonkamer, keuken, sanitair, bergruimte en tuin delen. De bewoners hebben een eigen zit-/slaapkamer.

Groepswoningen
Er zijn vijf kleinschalige groepswoningen (maximaal vier bewoners per woning) op loopafstand van elkaar. Sommige bewoners maken vanwege hun begeleidingsvragen langdurig gebruik van deze vorm van wonen met begeleiding. Anderen gebruiken onze trainingshuizen om zich op kortere termijn te ontwikkelen naar een meer zelfstandige vorm van wonen.
In de trainingshuizen ligt de aandacht op het ontwikkelen van (woon)vaardigheden. Het begeleidingsteam werkt vanuit de principes van Herstel Ondersteunende Zorg.

Het team
Het begeleidingsteam is 24 uur per dag bereikbaar en heeft kantoor- en spreekruimte vlakbij of in de woningen. In de nacht is er geen fysieke begeleiding aanwezig, maar werken we met een bereikbaarheidsdienst die, waar nodig, ook naar de cliënt toe kan gaan als dat noodzakelijk blijkt te zijn. Het team bestaat uit woonbegeleiders, (leerling)verpleegkundigen, met regelmaat een stagiaire, een teamleider en een wooncoördinator. We streven ernaar een goede vertrouwensband met de bewoners op te bouwen om de samenwerking te bevorderen en de bewoners zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen in hun hulpvragen. De begeleiding van onze woonvorm heeft als belangrijkste taken:

  • het geven van individuele en groepsbegeleiding aan bewoners
  • samenwerken met collega’s van andere disciplines zoals het FACT-team en andere behandelaren en
  • contacten onderhouden met het sociaal netwerk van de bewoners

Zorg thuis
Naast begeleiding in de woonvorm bieden wij ook zorg thuis aan ongeveer tien bewoners die zelfstandig, in hun eigen woning wonen. Zij kunnen 24 uur per dag gebruik maken van de faciliteiten van de woonvorm en het begeleidingsteam.
Aan de rand van de wijk, aan de Drielandendreeef, staat een kleinschalig appartementencomplex waar we twee studio’s met eigen voorzieningen hebben voor cliënten die zelfstandig wonen. Zij krijgen ook begeleiding vanuit de woonvorm.

Doel
Beschermd wonen Harderwijk heeft als doel dat onze bewoners zo zelfstandig mogelijk kunnen deelnemen aan het sociaal- en maatschappelijke leven. Onze doelgroep is (jong)volwassen met verschillende problematiek en hulpvragen.

Training
We maken in onze begeleiding gebruik van praktische woon– en sociale vaardigheidstraining. Een goede daginvulling en een gezonde leefstijl vinden wij erg belangrijk. En op dit moment onderzoeken wij hoe we de benadering Positieve Gezondheid een rol kunnen laten spelen bij onze begeleiding. Daarnaast werken samen met diverse andere aanbieders van dagbesteding en sportfaciliteiten.

Beleid
Om zoveel mogelijk te zorgen voor een rustige en stabiele omgeving hebben wij een ‘no-tolerance’-beleid als het gaat om middelengebruik in de groepswoningen. Dat wil zeggen dat het absoluut niet is niet toegestaan om middelen te gebruiken of onder invloed aanwezig te zijn in de woningen.

Huisdieren
Bewoners kunnen huisdieren meenemen naar de woonvorm of in overleg met het begeleidingsteam aanschaffen, maar dan alleen kom- of kooidieren. In de groepswoningen zijn andere dieren niet toegestaan.

Overzicht beschermd wonen

Wij hebben verschillende locaties voor beschermd wonen in Barneveld, Putten, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet en ’t Harde.
Wilt u een overzicht van al deze locaties? Ga naar  ‘waar vindt u ons’ en zoek op trefwoord ‘beschermd wonen’.

Meer info

Over aanmelden
zorgbemiddeling Veluwe & Veluwe Vallei
zorgbemiddeling@ggzcentraal.nl 
0341 566301

Kosten

contactgegevens

Sweelinckdreef 1
3845 AW Harderwijk
Telefoon 06-10718289 (kantoor)

folders