Ruim een jaar na de livegang van de Stress Autism Mate  (SAM) app is er een grootschalige update geweest.

SAM is een wetenschappelijk onderzochte, gepersonaliseerde, mobiele applicatie die mensen met een autismespectrumstoornis ondersteunt in het omgaan met de dagelijkse ervaren stress en het pakken van de eigen regie. De app is ontwikkeld voor en door cliënten. SAM is ingericht op basis van de wensen van de gebruikers.

Updates SAM

SAM heeft sinds januari 2023 een grootschalige update gehad. Deze update is gebaseerd op de door ontwikkelwensen van de mensen die de app gebruiken.  Hieronder laten we graag zien wat de nieuwe functionaliteiten van SAM zijn.

1. Opties voor de hoeveelheid vragenlijsten: (2, 3 of 4) per dag

Na het installeren van de update van SAM is het mogelijk om bij de eerste keer openen van de app – of via de instellingen in het menu – in te stellen hoeveel vragenlijsten je per dag wilt ontvangen. Je hebt de keuze tussen 2, 3 of 4 vragenlijsten per dag. Tussen de vragenlijsten zit steeds 4 uur invul tijd.

Hoe kun je de hoeveelheid vragenlijsten wijzigen als je al een SAM-account hebt?

  • open het menu door op de 3 horizontale streepjes links bovenaan te klikken
  • klik op ‘vragenlijsten’
  • vervolgens vraagt SAM je om te kiezen hoeveel vragenlijsten per dag voor je klaar moeten staan
  • hierna volgt de keuze voor het tijdstip van de eerste vragenlijst4 uur later staat dan de volgende vragenlijst voor je klaar.

2. Teruggaan in de vragenlijsten

Na het installeren van de update van SAM is het mogelijk om terug te gaan in de vragenlijsten. Je kunt op ‘vorige’ klikken tijdens het invullen van de vragenlijst en zo eerder ingevoerde antwoorden veranderen.

3. Meer tips voor thuis en niet thuis

Na het installeren van de update van SAM kies je minimaal 3 en maximaal 5 tips voor de categorie ‘thuis’ en voor de categorie ‘niet thuis’ in instellingen. Op deze manier kan SAM meer variatie mogelijk maken in de tips die je aan het einde van de vragenlijst te zien krijgt. In de vorige versie van SAM was dit 1 tot 3 tips.

4. Meer tips voor veel stress

Na het installeren van de update van SAM kies je minimaal 1 en maximaal 3 tips voor de categorie ‘veel stress’ in instellingen. Op deze manier kan SAM meer variatie mogelijk maken in de tips die je aan het einde van de vragenlijst te zien krijgt. In de vorige versie van SAM was dit 1 tip.

5. Biometrisch inloggen

Het is nu ook mogelijk om in te loggen met gezichtsherkenning en/of een vingerafdruk (biometrisch inloggen). Als je dit niet wilt, of als het niet mogelijk is op je eigen telefoon, dan kun je gebruik maken van de inlogcode voor SAM.

Gebruiksgemak SAM: in en uit de app gaan

Tot slot is het nu ook mogelijk om tijdens het gebruik van SAM uit de app te gaan en de app weer te openen zonder opnieuw te moeten inloggen (een korte periode van 60 seconden).

Hoe kun je de update downloaden?

  • ga naar de app store
  • zoek op “Stress Autism Mate”
  • klik op ‘werk bij’ of ‘updaten’

Zelf SAM downloaden/updaten voor Android?
SAM is beschikbaar voor iedereen met een Android- of iOS-telefoon in Nederland en België. Klik hier om SAM te downloaden of te updaten.

Zelf SAM downloaden/updaten voor iOS?
Klik hier om SAM te downloaden of te updaten.

Hoe werkt SAM?

SAM vraagt twee, drie of viermaal daags door middel van een korte vragenlijst de ervaren stress uit. Vervolgens berekent de app dit stressniveau. Op die manier kan de app inzicht geven in iemands eigen stress. Ook geeft de app handvaten om met deze stress om te kunnen gaan. Het gebruik van SAM is volledig gratis.

Wetenschappelijk onderzocht

SAM is wetenschappelijk onderzocht en (door)ontwikkeld door GGz Centraal. Inmiddels hebben we SAM al onderzocht bij meer dan 100 deelnemers. Het wetenschappelijk onderzoek van SAM leverde positieve resultaten op: een vermindering in de dagelijkse ervaren stress, verbeterde zelfredzaamheid en een toegenomen kwaliteit van leven. Voor meer informatie over het wetenschappelijk onderzoek verwijzen we u naar onze website.

Meer informatie?

Bezoek onze website www.stressautismmate.nl  voor meer informatie of neem contact met ons op via SAM@ggzcentraal.nl.