
In een vaktherapie staat het ‘doen’ en ‘ervaren’ centraal. Al doende wordt u zich – nog meer – bewust van uw problemen. Maar u gaat ook experimenteren met ander gedrag. U doet nieuwe ervaringen op. Vaktherapie kan helpen als u het lastig vindt om te praten over uw ervaringen of emoties. Maar ook als u juist heel gemakkelijk praat maar niet zo snel stil staat bij uw gevoelens.
Hieronder leggen we per vaktherapie uit wat u kunt verwachten.
Wat is beeldende therapie?
Beeldende therapie is een vorm van therapie waarbij u iets maakt met uw handen. U werkt met materialen zoals potlood, verf, hout, steen, klei, stof of digitale middelen. Samen met uw therapeut kiest u het materiaal, de opdracht en de manier van werken. Dit hangt af van wat u nodig heeft.
Tijdens het maken van iets komt vaak naar voren wat uw sterke kanten zijn, maar ook waar u moeite mee heeft. U kunt op deze manier uw gevoelens laten zien. Dit helpt om uzelf beter te begrijpen en nieuwe dingen te leren. Samen met uw therapeut zoekt u naar oplossingen die u ook in het dagelijks leven kunt gebruiken.
Waarom Beeldende Therapie?
Beeldende therapie kan helpen bij verschillende problemen, zoals:
- Moeite met emoties, somberheid, verdriet of trauma
- Een negatief zelfbeeld of weinig zelfvertrouwen
- Problemen met gedrag, zoals omgaan met stress, spanning of tegenslag
- Moeite met sociale contacten, samenwerken, opkomen voor uzelf of grenzen aangeven
- Problemen met denken en plannen, zoals concentratie, structuur aanbrengen of negatieve gedachten herkennen
Wat is dramatherapie?
In dramatherapie werkt u met spel en fantasie, maar ook met situaties uit het echte leven. Dit doen we met bijvoorbeeld rollenspel, bewegingsspel, improvisatie en het spelen van korte scènes die u zelf bedenkt. U kunt tijdens deze oefeningen nieuw gedrag uitproberen. U kunt bijvoorbeeld een andere rol spelen of een ander einde bedenken voor een scène. Zo leert u spelenderwijs omgaan met problemen.
Dramatherapie helpt u om gevoelens te herkennen en op een goede manier te laten zien. U leert ook om anders te denken of uw gedrag aan te passen. Door te oefenen in de therapie, leert u uzelf en anderen beter begrijpen. Zo kan er iets veranderen in hoe u zich gedraagt. Samen met uw therapeut kijkt u wat u graag wilt leren.
Voor wie is dramatherapie?
Dramatherapie is er voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Het kan u helpen bij:
- sterke gevoelens zoals angst of somberheid
- negatieve gedachten over uzelf
- moeite met het uiten van gevoelens of het omgaan met verlies
- problemen in contact met anderen
- te veel nadenken over situaties en daar in blijven hangen
Wij bieden dramatherapie zowel individueel als in een groep aan.
Wat is Muziektherapie?
Muziektherapie is een vorm van therapie waarbij u aan uw doelen werkt met behulp van muziek. U kunt bijvoorbeeld werken aan verandering, ontwikkeling, rust of het leren accepteren van iets. De therapeut kiest muziekactiviteiten die passen bij wat u nodig heeft. Deze activiteiten zijn gebaseerd op onderzoek en ervaring.
De doelen kunnen gaan over emoties, denken, gedrag, contact met anderen, bewegen of lichamelijke reacties. Muziektherapie is geschikt voor mensen die het lastig vinden om met woorden te praten, maar ook voor mensen die juist goed praten en toch vastlopen.
Tijdens de sessies doet u verschillende dingen, zoals luisteren naar muziek, zelf muziek maken, improviseren, zingen, muziek schrijven of praten over muziek.
Wat is Psychomotorische Therapie (PMT)?
Psychomotorische therapie is een bewezen vorm van therapie voor mensen die zich mentaal niet goed voelen. In deze therapie gaat u bewegen en leert u door oefeningen beter begrijpen wat u voelt en hoe u zich gedraagt. Dit helpt om psychische klachten te verminderen en meer rust en balans te vinden.
In PMT gaan we ervan uit dat uw lichaam en geest met elkaar verbonden zijn. Wat u denkt en voelt, merkt u vaak ook in uw lichaam. Door te bewegen en te voelen wat er in uw lichaam gebeurt, krijgt u meer inzicht in uzelf.
De psychomotorisch therapeut kijkt goed naar uw klachten en kiest oefeningen die bij u passen. Het doel is om klachten zoals stress, angst, somberheid of andere psychische problemen te verminderen of weg te nemen