Ik las laatst een artikel over jezelf ontwikkelen. Doorzettingsvermogen, dat is vooral een belangrijke. En de truc om een echte doorzetten te worden? Ouder worden. Zelf hou ik ervan om me te ontwikkelen, heb nieuwe uitdagingen nodig. Die kreeg ik door te gaan werken als regieverpleegkundige. Een compleet nieuwe rol binnen GGz Centraal. En dus is niet alleen de functie zélf een mooie uitdaging, maar ook hoe je die op de afdeling neer zet.

Ontwikkelen tot regieverpleegkundige

De afgelopen jaren heb ik me door heel wat opleidingen geworsteld. Na de Mavo was ik te jong voor de Inservice opleiding A, dus ben ik doorgegaan naar MBO verzorging. En daarna HBO verpleegkundige. Ik werkte in het ziekenhuis, de revalidatie en zelfs als PB-er. Tot ik in 2017 de overstap maakte naar de psychiatrie.

Die zoektocht naar een nieuwe uitdaging is er dus constant, ook in mijn werk als verpleegkundige in de ggz. Terwijl ik nog in de schoolbanken zat voor de HIC-opleiding, hoorde ik over de nieuwe functie van regieverpleegkundige. Die zou dat jaar worden ingevoerd binnen GGz Centraal. Wat de functie precies zou gaan inhouden was nog niet helemaal duidelijk.

Dat ik interesse had wel.

De regieverpleegkundige in de praktijk

Als regieverpleegkundige op de High & Intensive Care (HIC) afdeling ben ik actief bezig met het onderzoeken en verbeteren van de verpleegkundige zorg, waarbij ik mijn collega’s betrek en enthousiasmeer.

Veiligheid op de HIC
Mijn focus ligt onder andere op het waarborgen van veiligheid. Want het taxeren en evalueren van risico’s is een belangrijk onderwerp op de HIC. Daar hebben we waardevolle tools voor ontwikkeld, zoals de BVC (Broset Violence Checklist) en Kennedy. De BVC toetst op verhoogd risico van gewelddadig gedrag binnen 4-8 uur. Kennedy scoort onder meer de actuele ernst van psychische problemen, sociale vaardigheden, geweld en de dagelijkse hygiëne. Daarnaast implementeren we het IRIS-model, dat staat voor In Reach In Sight. Deze is gericht op één-op-één begeleiding en het behouden van zicht op de patiënt tijdens de opname.

Ontwikkelen van beleid
Een ander onderwerp waar ik als regieverpleegkundige aan werk is het ontwikkelen en uitvoeren van beleid. Samen met de psychiater werk ik aan de invulling van het ochtendoverleg en het verkorten van de communicatielijnen tussen behandelaren en het verpleegkundig team. Zo willen we ruis minimaliseren.

Contacten met andere afdelingen
Daarnaast onderhoud ik contacten met andere afdelingen en HIC’s. We voeren een pilot uit voor een uniform rapportagesysteem in de geestelijke gezondheidszorg. En we hebben simulatietrainingen geïntroduceerd in de EBK. Daarbij oefenen we iedere week en delen we ervaringen met collega’s van verschillende afdelingen, om zo de samenwerking te bevorderen.

Een nieuwe functie op de afdeling

Ik werk nu een jaar als regieverpleegkundige op de afdeling. Hoe het werk er in de praktijk uit ziet was even zoeken, en dat is het soms nog. Zowel qua inhoud als hoe de rol wordt vormgegeven is nog een discussie. En ook het aannemen van een ‘nieuwe’ rol in het team is lastig.

Het afgelopen jaar was dus ook een periode van me kwetsbaar opstellen in het team. Een flinke uitdaging dus. Maar met een mooi resultaat. Want samen hebben we de functie van regieverpleegkundige steeds verder vormgegeven.

Toch dat doorzetten. Ook ik word tenslotte ouder en wijzer.

Regieverpleegkundige in de ggz

Als één van de eerste instellingen in de psychiatrie creëerden we binnen GGZ Centraal de rol van regieverpleegkundige. Zodat we beter aansluiten op de zorg van nu én morgen. En jij als hbo verpleegkundige in de ggz de mogelijkheid hebt om je verder te ontwikkelen.

Contact over het werk als regieverpleegkundige

Wil je meer weten over onze mogelijkheden voor hbo-verpleegkundigen? Of heb je een vraag over een regieverpleegkundige vacature?

Bel of mail met één van onze recruiters.