Korte profielschets Dr. Harold. J.G.M. van Megen, psychiater/psychotherapeut, opleider Psychiatrie

Harold van Megen studeerde geneeskunde aan de UVA in Amsterdam. Tijdens zijn studie deed hij gedurende 4 maanden het Amerikaanse co-schap Psychiatrie aan de Menninger Foundation te Topeka. Daarna specialiseerde hij zich in het AMC in de psychiatrie (psychodynamische kant van het vakgebied). Vervolgens maakt hij zijn opleiding af door onderzoek te gaan doen en later te promoveren aan de Universiteit van Utrecht (UMCU) op een psychofarmacologisch onderwerp ‘de rol van de cholecystokinine-B receptor bij paniekstoornis’.

Van 2002 tot 2004 was hij waarnemend opleider in het UMCU en tevens Universitaire Hoofddocent (UHD) , vanaf 2004 opleider van GGZ Meerkanten en vanaf 2011 van GGz Centraal, dat is ontstaan uit de fusie tussen GGZ Meerkanten en de Symfora groep. In 2011 ontving hij de prijs voor de best gewaardeerde opleiding van Nederland.

Zijn klinische specialisatie is de angst en dwangstoornissen en de behandeling van persoonlijkheidsstoornissen. Sinds drie jaar heeft hij een eigen praktijk voor 1 dag per week naast zijn aanstelling als opleider psychiatrie en geriatrie bij GGz Centraal. Hij is auteur van tientallen peer reviewde artikelen en editor van het handboek psychologische psychiatrie (2006) en het handboek psychiatrie, religie en spiritualiteit (2012). Voor de Nederlandse vereniging voor psychiatrie (NVvP) is hij afgevaardigde in de Union Européenne Médicins Spécialistes (UEMS) en de Registratiecommissie Geneeskundig specialisten (RGS) en lid van de visitatiecommissie Psychiatrie. Daarnaast zit hij onder meer in het bestuur van de Stichting Psychiatrie en religie en de Stichting Psychiatrie en film en het bestuur van de afdeling psychotherapie van de NVvP.

Het opleidingssecretariaat is gehuisvest op Landgoed Veldwijk in Ermelo. Naast zijn rol in het lokale onderwijs, zit hij wekelijks de patiënten presentatie voor en ontvangt een maal per 2 maanden de AIOS thuis voor de boek en filmclub.

Contact
Dr. Harold J.G.M. van Megen, A-opleider, h.vanmegen@ggzcentraal.nl