Korte profielschets Dr. Harold. J.G.M. van Megen, psychiater/psychotherapeut, opleider Psychiatrie

Harold van Megen studeerde geneeskunde aan de U.v.A in Amsterdam. Tijdens zijn studie deed hij gedurende 4 maanden het Amerikaanse co-schap Psychiatrie aan de Menninger Foundation te Topeka. Daarna specialiseerde hij zich in het AMC in de psychiatrie (psychodynamische kant van het vakgebied). Vervolgens maakt hij zijn opleiding af door onderzoek te gaan doen en later te promoveren aan de Universiteit van Utrecht (UMCU) op een psychofarmacologisch onderwerp ‘de rol van de cholecystokinine-B receptor bij paniekstoornis’. Van 2002 tot 2004 was hij waarnemend opleider in het UMCU, vanaf 2004 opleider van GGZ Meerkanten en vanaf 2011 van GGz Centraal, dat is ontstaan uit de fusie tussen GGZ Meerkanten en GGZ Symfora. In 2011 ontving hij de prijs voor de best gewaardeerde opleiding van Nederland.

Zijn klinische specialisatie is de angst en dwangstoornissen. Hij is voor zijn klinisch deel verbonden aan het Marina de Wolf angst- en dwangstoornis kliniek in Ermelo. Hij is tevens hoofd van de angst- en dwangstoornis onderzoeksgroep. Binnen het angstonderzoek begeleidt hij vier promovendi. Naast auteur van tientallen peer reviewde artikelen is hij editor van het Handboek psychologische psychiatrie (2006) en het Handboek psychiatrie, religie en spiritualiteit (2012).

Het opleidingssecretariaat is gehuisvest op Landgoed Veldwijk in Ermelo. Naast zijn rol in het lokale onderwijs, zit hij wekelijks de patiëntenpresentatie voor en ontvangt een maal per 2 maanden de aios thuis voor de boek en filmclub.

Contact: Dr. Harold J.G.M. van Megen, A-opleider, h.vanmegen@ggzcentraal.nl