Psychiater Yvette Roke werkt in ons autisme expertisecentrum, Emerhese. Samen met haar cliënten is zij anderhalf jaar geleden gestart met digitale zorgvernieuwing. Bij die vernieuwing hoort de app SAM. TNO heeft samen met onze cliënten de deze app ontwikkeld. Op basis van wetenschappelijk onderzoek. SAM staat overigens voor ‘Stress Autism Mate’.

Wat doet SAM?
SAM meet de persoonlijke ervaringen van onze cliënten door vragen te stellen over hun activiteiten en de stress die zij hebben ervaren in de afgelopen vier uur. SAM gaat dan aan de slag. Vervolgens krijgt de cliënt tips om de stress te verlagen. Door alle metingen maakt SAM een patroon zichtbaar en leert de cliënt stress beter te hanteren.

In ontwikkeling
We blijven SAM verder ontwikkelen zodat er straks nog meer informatie uit te halen is. Ook koppelen wij SAM aan bv. een stappenteller of een slim horloge.
We willen SAM binnenkort ook voor cliënten met andere aandoeningen gaan gebruiken. Bij die ontwikkeling betrekken we ook onze cliënten. Zodat straks alle cliënten kunnen profiteren van een speciaal op maat gemaakt app. Dan wordt STAPP geboren. Onze ‘STresssignalerings APP’ (STAPP). Ook andere sectoren hebben hier interesse in. Bijvoorbeeld instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking en Sociale Werkvoorzieningsbedrijven.

Vind je dit interessant of wil je meedoen bij de ontwikkeling van SAM of STAPP?
Stuur dan een e-mail naar: SAM@ggzcentraal.nl