Kan voldoende bewegen ons helpen tegen het ontstaan van angststoornissen? Die vraag beantwoordde een groep internationale onderzoekers in een recent verschenen artikel. Jeroen Deenik, onderzoeker / gezondheidspsycholoog bij GGz Centraal, droeg eraan bij.

Om die vraag te beantwoorden hebben de onderzoekers alle beschikbare onderzoeksresultaten op dit gebied (waar in totaal 76,831 mensen aan meededen) gebruikt en de uitkomsten geanalyseerd. Deze meta-analyse laat zien dat mensen die meer fysiek actief zijn minder risico hebben op het ontstaan van angststoornissen en -symptomen. Los van een algemeen effect voor alle stoornissen, werd dit specifiek gezien voor post-traumatische stress-stoornis (PTSS) en agorafobie (pleinvrees). Deze effecten waren zowel bij kinderen als volwassenen en zowel in Europa en Azië zichtbaar. Daarmee geeft het onderzoek een duidelijke onderbouwing dat voldoende bewegen kan beschermen tegen angststoornissen en -symptomen, en dat dit niet afhankelijk is van leeftijd en continent.

Het onderzoek draagt bij aan het groeiende bewijs dat voldoende beweging niet alleen kan helpen bij het verbeteren van psychische klachten, maar ook kan beschermen tegen het ontstaan van de klachten. Zo publiceerden onderzoekers, voor een groot deel van dezelfde internationale groep, een soortgelijke studie over depressie, die liet zien dat mensen die meer bewegen minder risico hebben op het ontwikkelen van depressie.