Complimenten en veel lof van de commissie tijdens de promotie van Jeroen Deenik! Zijn onderzoek maakt grote indruk en is een waardevolle studie binnen de ggz. Als antwoord op de uitdagende vragen houdt Jeroen een pleidooi om cliënten vooral te motiveren en uit te dagen tot een gezonde leefstijl en slechte gewoontes te ontmoedigen. Een gezamenlijke aanpak is de sleutel tot succes; samen bewegen is veel leuker.

GGz Centraal heeft er een doctor bij. Op 22 mei promoveerde Jeroen Deenik aan de Universiteit Maastricht met een onderzoek naar beweging en leefstijl bij mensen met een ernstige psychiatrische aandoening; ‘Thinking inside the box’.

Mensen met een ernstige psychiatrische aandoening (EPA) leven tot 20 jaar korter vergeleken met de algemene bevolking. Dat was een belangrijke reden om het onderzoek te starten. Lichamelijke aandoeningen zijn de doodsoorzaak. Een ongezonde leefstijl met veel zitten en liggen, weinig bewegen, roken en ongezonde eetgewoonten spelen een belangrijke rol. De psychiatrische ziekte en neveneffecten van medicatie maken het tot een uitdaging om de dagelijkse leefstijl te verbeteren.