Zingeving draagt bij aan persoonlijk herstel. Het is 1 van de 6 pijlers van positieve gezondheid, onderdeel van de strategische koers van GGz Centraal. Passend dus dat Mia Delobelle vanuit de afdeling geestelijke verzorging in Flevoland eind vorig jaar in de gebiedsteams de pilot ZIN heeft gedraaid. Conclusie: ZIN is een waardevol aanbod. Het geeft overzicht van levensthema’s en vormt een goede basis voor vervolggespreken.

De levensboom van Jeanette Eken
Jeanette Eken was een van de deelnemers. Voor haar was de training een schot in de roos. ‘Ik heb een lange zoektocht gehad. Waar hoor ik thuis? Waar kom ik vandaan en mag ik er zijn? Ik vond in de training een heel bos! Ik mocht aan mijn eigen boom werken en voel nu echt wie ik ben.’ Jeanette droomde als kind over een podium waarop zij verhalen kon vertellen. Na een lange periode vanaf haar 9e in de ggz maakte zij 5 jaar geleden haar eerste vertelkastje. ‘Dat kastje stond vooral symbolisch voor alle hoofdstukken uit mijn leven. Ik reisde met het kastje door het land en het is nu te bewonderen in het Museum van de Geest in Haarlem,’ vertelt Jeanette met trots. In het bijgevoegde filmpje toont zij met haar nieuwe vertelkastje het verhaal van haar levensboom. En hoe! Een droom is uitgekomen… Jeannette is een sprankelende rasverteller, het kwartier is zo voorbij. Met de ggz vertelkastjes wil zij iets achterlaten.

De levensboom
De training ZIN is geïnspireerd op de ‘levensboom’. Alle deelnemers werken aan hun eigen levensboom. Tekenen die op als een soort ‘mindmap’. Uit de pilot blijkt dat de boom als metafoor houvast biedt en als een soort tijdlijn overzicht geeft van levensthema’s.

  • De wortels: waar kom jij vandaan
  • De grond: waar haal jij je energie en inspiratie uit
  • De stam: wat zijn jouw kwaliteiten en persoonlijk waarden
  • De takken: waar verlang jij naar en wat wil jij bereiken
  • De bladeren: hoe ervaar jij de verbondenheid met jezelf en met anderen
  • De stormen: wat zijn de uitdagingen in jouw leven
  • De vruchten, bloemen en zaden: wat heb jij gekregen en wat heb jij te geven
  • De composthoop: zijn er niet verteerde zaken uit jouw leven

In de laatste bijeenkomst verkent de groep het bos van het leven. Er wordt stilgestaan bij elkaars levensboom en bij ieders dromen en wensen voor de toekomst.

Levensthema’s en levensvragen
ZIN is een training. Niet ‘stoornis’ gericht maar ‘existentieel’. Er komen levensthema’s en levensvragen aan de orde. Betrokken op het leven. Met vragen, dilemma’s en keuzes. Je deelt vragen met elkaar. Zoals: Waar droom je van en waar ben je bang voor? Wat mis je? Wat is belangrijk voor jou? Nu en in de toekomst.

In 9 bijeenkomsten gingen de deelnemers met deze vragen aan de slag. Individueel en in groepsgesprekken. Door te doen en te ervaren. Met huiswerk, een werkboek en een ‘witboek’ om positieve gebeurtenissen in te noteren. De training werd afgesloten met een certificaat.

Meer weten over het project ZIN?
Mail dan naar m.delobelle@ggzcentraal.nl