Wat was ervoor nodig om Herman te laten stoppen met roken? Ferdie Beer vroeg het hem.

Herman: ‘Mijn dag begon met opstaan onder genot van muziek en dan een shaggie draaien. Omdat ik geconfronteerd werd met mijn ex-vrouw die mede door het vele roken is overleden, was ik van plan om te stoppen met roken. In de Mauritzhof in Bussum werd een ‘stoppen met roken’ cursus opgestart door de twee leefstijlcoaches Ruth en Francis. Ik vond het een goed initiatief en ik stond erachter.

opzet cursus ‘ttoppen met roken’ bij de Mauritzhof
Voordat de cursus van start gaat, kijkt de behandelaar naar wat voor medicatie je gebruikt in combinatie met hoeveel je rookt. Met dit kleine onderzoek wordt bijvoorbeeld bepaald welke nicotinepleisters je krijgt. Er wordt gestart met 21 mg nicotinepleister. Vervolgens start de cursus stoppen met roken. Je krijgt in het begin een conditietest in de sportruimte van de Mauritzhof. Er wordt een foto gemaakt van je gezicht tijdens het roken. Deze foto wordt gebruikt als vergelijking met je gezicht als je helemaal gestopt bent met roken. Je hartslag wordt gemeten. Hierna wordt in een inleidingsgesprek de theoretische inhoud van de cursus doorgenomen. Tijdens de cursus moet je regelmatig blazen en noteert én houdt de cursusleider je koolmonoxidegehalte bij. De nicotinepleisters krijg je bij de cursus; je hoeft alleen het cursusboek te betalen; 25 euro.

trigger
De trigger om te stoppen met roken is je motivatie; voor mij is dat mijn geleidelijke afbouw van shag. Van 14 shaggies afbouwen naar 7 en daarna gelijk stoppen. Bovendien krijg je handvatten uit het cursusboek mee, zoals ‘eerst douchen, aankleden en ontbijten’. Je krijgt dus een andere ritme zodat je niet meteen naar die shag grijpt of die shag niet meer in het zicht legt op tafel.

resultaat
Uiteindelijk ben ik de enige van de cursistengroep die helemaal gestopt is met roken. En mijn Stoppen met Roken Certificaat pronkt aan de muur van mijn appartement, boven mijn prullenbak.

trots en compliment
Ik ben trots op de medezeggenschapsraad van de Mauritzhof, omdat ze geregeld hebben dat de rookkamer in gebouw B is opgeheven. En dat er niet meer gerookt wordt op het terras.

Ook geef ik graag een compliment aan de leefstijlcoaches / cursusleiders Ruth en Francis.

ervaringsverhalen & tips

Wat heeft hen doen besluiten te stoppen met roken? En hoe pakten zij het aan? Lukte het gelijk of zijn er meerdere pogingen aan vooraf gegaan? Cliënten en medewerkers vertellen over hoe zij met roken zijn gestopt en geven tips.