De arbeidsmarkt stelt werkgevers en werknemers in de zorg voor nogal wat hoofdbrekens. Je kunt er niet op vertrouwen dat je zonder extra inspanningen de zorg aan je patiënten kunt blijven leveren zoals je dat wenst. Het goede nieuws is dat GGZ Nederland gaat zorgen voor meer opleidingsplekken in Nederland.

Wat betekent dit voor GGz Centraal? We vroegen het aan Anneke de Graaf, manager vakcentrum mens & organisatie:

‘Eerder was een globale personele planning nodig voor uitstroom door pensioen. Nu blijkt zelfs de meest strategische personele planning – waarbij je vooruit kijkt – onvoldoende. We hebben soms bijna een jaar nodig om een psychiater vacature in te vullen met een psychiater als vaste collega.

GZ-psychologen
Onze brancheorganisatie GGZ Nederland zorgt ervoor dat er eenmalig 150 extra opleidingsplaatsen komen voor GZ-psychologen. Dat helpt! Als GGz Centraal hadden wij in de eerste 8 maanden van 2018 al 38 vacatures voor GZ-psychologen. Die extra opleidingsplekken komen ons dus heel goed uit.

Traineetraject basispsycholoog
Ook nam Annelies Bovenhoff, hoofd zorgprogramma autismespectrumstoornissen van Emerhese in Almere, het initiatief om een traineetraject op te zetten voor basispsychologen. Christel Hessels (P-opleider), Gerda Kleinrensink (arbeidsmarktstrateeg) en ik zijn hier erg enthousiast over en werken samen met Annelies een plan uit. Er zijn op de arbeidsmarkt relatief veel basispsychologen en wij nemen ook steeds meer basispsychologen aan voor onze zorg. Zo kunnen we een interessant aanbod ontwikkelen om de psychologen aan ons te binden. En bieden we goede zorg aan onze patiënten.

Wil je meer weten over de arbeidsmarktcijfers?
GGZ Nederland heeft de belangrijkste wetenswaardigheden over de arbeidsmarkt op een rij gezet:
www.ggznederland.nl/actueel/kerncijfers-arbeidsmarkt-ggz–problemen-en-oplossingen-in-kaart

Nieuwsgierig naar onze cijfers?
Ons verloop over 2017 was 15,6%, landelijk was dat 14,8%.
Ons verzuim over 2017 was 4,75%, landelijk was dat 5,4%.

Targets
Ik hoop dat het ons echt gaat lukken de volgende targets te halen in 2019:

 aantal opleidingsplaatsen  2018  2019
 AIOS (geen invloed op aantal)  38  38
 GZ, KP, PT, KNP (deels invloed op aantal)  36  38
 GGZ VS (deels invloed op aantal)  10  15
 SPV  17  17
 verpleegkundigen HBO  26  29
 verpleegkundigen MBO  51  56
 stagiaires  400  400


O
pleidingsplaatsen verruimen
In 2019 verruimen we dus onze opleidingsplaatsen. Voor de functies van behandelaren zijn we, voor een deel, afhankelijk van opleidingscapaciteit. Voor een ander deel hebben we voldoende mensen nodig om de mensen in opleiding te begeleiden. Opleiden blijft tenslotte onze belangrijkste activiteit. Naast uiteraard het op de eerste plaats bieden van goede zorg.’