Eric en Arnold maakten kennis met elkaar in oktober 2018. Hoewel de eerste ontmoeting niet langer duurde dan een kop koffie, werd al snel duidelijk dat er een echte match was tussen de twee maatjes.

Kort na de kennismaking spraken ze weer af om een stevige wandeling te maken. Een mooie vriendschap tussen beiden bloeide langzaam op. Zo zette Arnold zelfs een Facebookactie op om de inboedel voor de nieuwe woonplek van Eric bij elkaar te verzamelen. Het overkoepelende doel van het maatjesproject is om cliënten uit hun sociale isolement te halen. Cliënten hebben namelijk vaak een uitgedund netwerk over als gevolg van hun ziekte.

Uit hetzelfde hout gesneden

Eric heeft veel tegenslagen in zijn leven gehad, maar tegenwoordig werkt hij bij dagbestedingscentrum Abrona en heeft hij een mooi plekje in een beschermde woonvorm in Scherpenzeel. Toen Eric de draad langzamerhand oppakte, zocht hij een maatje omdat hij zich met regelmaat eenzaam voelde. Claudia Barneveld, Coördinator Vrijwilligerswerk/MBO, koppelde Arnold aan Eric en daar hebben ze zeker geen spijt van gekregen. “Het zijn allebei gezelligheidsmensen, ze zitten qua leeftijd in dezelfde levensfase en ze hebben ook beiden een no-nonsense houding,” legt Claudia uit. Eerst voert ze een kennismakingsgesprek met de vrijwilligers om te kijken of ze een passende match kan vinden. Daarna volgen er drie maanden digitale coaching waarbij er wordt gevraagd om terugkoppeling te geven over de vriendschap. Drie maal per jaar wordt er een coachingsavond voor maatjes aangeboden.

Wat willen Arnold en Eric nou echt nog een keer samen doen? “Uiteten”, zeggen ze in koor met een grote glimlach op het gezicht. Eten bereiden is een van hun grote gemeenschappelijke passies. Arnold is 32 uur per week werkzaam als service adviseur bij een autodealer en heeft twee kinderen van 14 en 18 jaar oud. De kinderen kunnen de boterhammen tegenwoordig helemaal zelf smeren en daarom hield Arnold wekelijks flink wat tijd over. “Ik wilde graag wat doen, enerzijds voor de maatschappij, maar ook zeker voor verdieping in mijzelf.” Arnold omschrijft Eric als een fijne, rustige en intelligente vent. “Hij doet altijd zijn best en als iemand zijn best doet, wil ik dat ook doen. Zo hebben we synergie,” vertelt Arnold.

‘Georganiseerde vriendschap’

Claudia legt verder uit over het maatjesproject: “Alles is bij aanvang georganiseerd en wordt (in de beginfase) gereguleerd en voor – in ieder geval – de periode van een jaar is het de bedoeling dat men zich echt verbindt. We zien dat een-op-een contact belangrijk is voor cliënten. Hulpverleners moet je namelijk ‘delen’ met anderen en een maatje is er speciaal voor hen alleen. Het maatjesproject heeft voor cliënten ook het voordeel dat ze meer diversiteit in contacten krijgen. De omgeving van cliënten bestaat met name uit hulpverleners en mede-cliënten. Met een maatje kunnen ze in gesprek komen met iemand uit de buitenwereld: een financieel adviseur, politieman, een huisvrouw of iemand die ballonvaarten verzorgt. De vrijwilligers hebben een zeer uiteenlopende achtergrond.”

Maatjes worden, kan vanaf je 24e. Er wordt wel een flinke portie betrokkenheid van je verwacht, maar je zult merken dat je een mooie band met iemand  kunt opbouwen als je in elkaar investeert. In principe – om de vriendschapsintentie te waarborgen – worden mannen aan mannen en vrouwen aan vrouwen gekoppeld (uitzonderingen daargelaten).

Lijkt het jou ook wat om vrijwilliger te worden in het maatjesproject? Neem dan contact op met Claudia Barneveld via c.barneveld@ggzcentraal.nl.