Jeroen Deenik promoveerde in 2019 op zijn onderzoek naar het verbeteren van leefstijl. Dit richtte zich op de gezondheid van mensen met een ernstige psychiatrische aandoening. En dan met name op cliënten die in behandeling zijn in een kliniek.

Jeroen vertelt er graag over. Bijvoorbeeld op congressen in binnen- en buitenland, waar hij veel positieve reacties krijgt.

Wat levert dat presenteren op?
Jeroen: ‘Ik vind echt dat leefstijl beter kan en moet binnen de ggz. Daar maak ik me hard voor, dus praat en discussieer ik er graag over. Presenteren zorgt voor bewustwording. En ik vind het delen van kennis en ervaring heel belangrijk. Samen komen we verder in betere zorg en gezondheid voor mensen met een (ernstige) psychiatrische aandoening. Dat kan alleen in en met de praktijk. Daar ligt voor mij ook de grootste drijfveer. Uiteindelijk gaat het om de behandeling en begeleiding die we dagelijks bieden. Om daar samen volgende stappen in te zetten. Dat vind ik een mooie uitdaging.’

Samen werken we aan gezondheid
‘Het zetten van die stappen gaat niet vanzelf. Verandering is altijd weer een uitdaging. Ons onderzoek laat zien dat de teams die de leefstijlgerichte aanpak inzetten ongelooflijk mooie resultaten boeken. Zoals te zien in dit animatiefilmpje. Zij geven aan dat de organisatie het wel belangrijk moet vinden. Echt moet steunen. Het is best lastig om zo’n positieve verandering vast te houden. Je hebt iemand nodig die een duidelijke lijn uitzet. Die kennis heeft en ondersteunt. Ik ben daarom enorm blij met alle ontwikkelingen. Het thema brede gezondheid is één van de speerpunten van onze strategische koers. Leefstijl staat op de agenda en we investeren erin. Het managementteam, de centrale cliëntenraad, centrale ondernemingsraad en de verpleegkundige adviesraad ondersteunen dit. Dat is een goede en onmisbare basis om samen aan gezondheid te werken. Ons doel om de komende jaren leefstijl echt onderdeel te maken van de standaard zorg!’

Een kleine selectie uit de optredens:

World Psychiatry Congres
‘Wij zijn er trots op dat Jeroen samen met belangrijke internationale onderzoekers zijn verhaal mocht presenteren op het World Psychiatry Congres. Hij sprak daar over de gezondheidswinst die de ontwikkelde leefstijlaanpak oplevert. En over wat helpt en wat juist afremt. Of hoe de invoer ervan in het dagelijkse werk vorm krijgt. Voor ons is leefstijl een heel belangrijk speerpunt.’ Aldus Arjan Theil, raad van bestuur.

Symposium ECSR in Berlijn
De invoering in het dagelijkse werk was ook het thema van een symposium op het European Conference on Schizophrenia Research. Jeroen organiseerde dit samen met Peter van Harten, ons hoofd wetenschappelijk onderzoek. Zij presenteerden hier samen met Frederike Jörg, senior onderzoeker bij GGz Friesland en Rijksuniversiteit Groningen. Met Scott Teasdale, diëtist en onderzoeker bij de University of New South Wales in Sydney en met Florine Walburg. Florine is promovendus bij de VU Amsterdam. Zij houdt zich vooral bezig met de SMILE studie. Ook onze FACT-teams doen hieraan mee.

Programma in Nederland
Naast de internationale congressen is er ook in Nederland interesse voor het onderwerp. Ook hier geeft Jeroen namelijk regelmatig presentaties en workshops. Onder andere bij verschillende ggz-instellingen maar ook op congressen.

Jeroen Deenik
Jeroen werkt bij ons als onderzoeker, gezondheidspsycholoog en coördinator van de onderzoekslijn ‘psychotische stoornissen’. Hij geeft ook supervisie aan masterstudenten, medewerkers in opleiding en promovendi tijdens hun onderzoek. Daarnaast is hij betrokken als (gast)docent bij verschillende onderwijsinstellingen, op het gebied van beweging en leefstijl in de psychiatrie.

Leefstijl op twitter
Ook op Twitter was er internationale aandacht voor de presentaties.
World Psychiatry Congress
European Conference on Schizophrenia Research