Vandaag, dinsdag 10 maart, organiseert GGz Centraal in samenwerking met Altrecht, UMC Utrecht en Prelum het congres ‘Leefstijl in de GGZ:Hoe? Zo!’

Inmiddels is algemeen bekend dat het verbeteren van leefstijl (gezond voedsel, meer beweging en stoppen met roken) een positieve invloed heeft op zowel de lichamelijke als psychische gezondheid van psychiatrisch patiënten. Onderzoeken die dit positieve effect aantonen, zijn er meer dan genoeg. Leefstijlprogramma’s worden vaak omarmd door verpleging, staf en door patiënten en familie. En toch blijkt er een kloof te bestaan tussen de theorie en de succesvolle implementatie ervan.
Het hiaat tussen kennis en kunde ontstaat doordat omstandigheden en praktische voorwaarden in de dagelijkse praktijk vaak anders zijn dan in de studies. Er wordt bijvoorbeeld onderschat hoeveel werk succesvolle implementatie is, of er is geen goed antwoord op de weerstand die ontstaat bij veranderingen.

Met dit congres vatten we de succesfactoren en valkuilen bij leefstijlimplementatie samen. We delen kennis en best practices,  zodat duidelijk wordt hoe het wél, maar ook hoe het niet kan. Op dit congres is het de vraag hoe brengen we leefstijl in de praktijk. Hier een kleine impressie van de aftrap vandaag.