Jongeren met autisme ervaren meer stress in het dagelijks leven dan jongeren zonder autisme. Op woensdag 27 september 2023 organiseren wij daarom een webinar ‘SAM junior’. In dit webinar nemen we u mee om uitleg te geven over die stress.

Wanneer is stress nodig en goed? Wanneer gaat stress een belemmering vormen? Wat is er anders bij autisme? Boy Vissers, bekend van quest junior, zal dit webinar presenteren. Anke Scheeren, onderzoeker van het NAR (Nederlands Autisme Register), staat hem bij. EN jongeren met autisme zullen live aanwezig zijn om hen vragen te stellen en hun eigen bijdrage “live” te leveren!

Dit webinar is bedoeld voor jongeren, ouders, naasten, begeleiders en behandelaren.

Het webinar bestaat uit 2 delen

 • het eerste gedeelte is voor de jongeren, waarbij ouders/verzorgers natuurlijk ook welkom zijn
 • het tweede gedeelte is voor de ouders en hulpverleners, wat de jongeren zelf uiteraard ook mogen volgen

Sprekers

 • Boy Vissers is de presentator tijdens dit webinar, bekend van Quest Junior
 • Anke Scheeren geeft de lezing over autisme. Anke is universitair docent, faculteit der gedrags- en bewegingswetenschappen, klinische ontwikkelingspsychologie aan de VU Amsterdam
 • Yvette Roke is psychiater bij GGz Centraal, locatie Emerhese Flevoland, in 2013 gepromoveerd op bijwerkingen van antipsychotica bij kinderen en jongeren met een autismespectrumstoornis. Naast haar werk als psychiater is ze projectleider bij het SAM-STAPP project.
  Yvette bespreekt de relatie tussen stress en veerkracht bij jongeren met autisme. Allereerst legt ze de definitie van stress en veerkracht uit en beschrijft de specifieke stressfactoren voor jongeren met autisme. Vervolgens bespreekt zij je veerkracht kunt bevorderen bij jongeren met autisme. Dan gaat het bijvoorbeeld over strategieën zoals mindfulness, sociale steun en het ontwikkelen van coping vaardigheden. Hiervoor is een hulpmiddel ontwikkeld met behulp van de jongeren met autisme zelf: de SAM junior app. De app geeft inzicht in de dagelijkse stresspatronen en laat de jongeren ook zien wat goed gaat of helpend kan zijn bij een spannende gebeurtenis.

Accreditatie

Accreditatie is aangevraagd bij:
NVvP voor psychiaters
FGzPt voor klinisch (neuro)psychologen
VSR voor verpleegkundig specialisten en sociaal psychiatrisch verpleegkundigen
V&VN voor verpleegkundigen en verzorgenden

Online

Dit programma is volledig online. De link om in te loggen ontvangt u kort voor aanvang van het programma op het e-mailadres dat u heeft opgegeven bij inschrijving.

Tijdsplanning

 • 15.50 – 16.00 uur: Check-in webinar
 • 16.00 – 16.05 uur: Opening en welkom door Boy Visser
 • 16.05 – 16.50 uur: Lezing voor jongeren en ouders
 • 16.50 – 17.05 uur: Pauze
 • 17.05 – 17.45 uur: Lezing voor ouders en hulpverleners
 • 17.45 – 18.00 uur: beantwoording van vragen van de kijkers

Aanmelden

U kunt zich hier aanmelden voor het webinar.